Українські моряки із затриманого в Єгипті судна повертаються в Україну / Иллюстрация REUTERS

Українські моряки із затриманого в Єгипті танкера "Sea Shark" повертаються на батьківщину.

Читайте такожНа Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку 24 військовополонених українських моряків (фото)

Про це повідомляє «Українська правда», посилаючись на фонд допомоги морякам "Ассоль". За його інформацією, 5 із 17 українських моряків прибудуть до Одеського аеропорту в понеділок.

Відео дня

"Пізно ввечері 25 травня надійшла інформація, що решта екіпажу разом з українським капітаном була звільнена і вирушає до готелю. Всі вони очікують на оформлення документів і повернення додому", - додали у фонді.

Судно з вантажем нафти з грудня 2018 року утримувалося ВС Єгипту в районі Айн-Сохна.

Екіпаж складався з 31 людини, серед яких 17 українців, двоє кримських моряків, 11 громадян Індії, Філіппін і Шрі-Ланки, і ще один громадянин Азербайджану.

Як повідомляв УНІАН, до Посольства України в Єгипті звернувся член екіпажу судна Sea Shark та повідомив, що зазначене судно було затримано компетентними органами Єгипту за порушення кордону Єгипту.

Капітан судна Sea Shark Віталій Нестеренко підтвердив, що судно здійснювало дрейф у відкритому морі, а у територіальні води Єгипту зайшло випадково. На той час судно перебувало в порту Береніс (знаходиться в підпорядкуванні Міністерства оборони Єгипту). Єгипетською стороною було виставлено штраф компанії-судновласнику, а паспортні документи членів екіпажу вилучені.

25 квітня 2019 року після отримання відповідного дозволу Військо-морських сил Єгипту судно Sea Shark знялось з якоря в порту Береніс та відбуло у супроводі ВМС Єгипту до порту Айн-Сохна, який розташований за 100 км від Каїру, де мала відбутись заміна членів екіпажу.

Однак 27 квітня, після прибуття судна до порту Айн-Сохна, військовою прокуратурою АРЄ була висунута вимога до екіпажу розвантажити нафту, яку перевозило судно, в зв’язку із екологічною загрозою у випадку її виливу в акваторію.