Едем Бекіров / Скріншот - Facebook, Телеканал ATR

"Суддя" підконтрольного Росії "верховного суду" в окупованому Криму Михайло Соболюк не задовольнив апеляцію захисту і залишив без змін запобіжний захід у вигляді тримання в слідчому ізоляторі заарештованому кримськотатарському активісту Едему Бекірову.

Про це "Крим.Реалії" повідомив адвокат Олексій Ладін.

"Одне те, що ФСБ підозрює Бекірова в скоєнні тяжкого злочину, не може бути підставою для того, щоб утримувати мого підзахисного в тортурних умовах. Проте суд стандартно проігнорував все те, про що говорив захист. Мені здається, що суду простіше прийняти таке рішення, ніж розбиратися, про що говорять адвокати і сам Бекіров. За фактом, людина кожен день перебуває в тортурних умовах слідчого ізолятора, а Росія не може йому забезпечити хоч якісь умови утримання", - заявив Ладин.

Відео дня

Читайте такожТяжкохворого політв'язня Бекірова можуть перевезти в Армянськ, де немає умов для його утримання

Сам Бекіров під час судового засідання заявив, що "хоче жити", але "це важко" в умовах СІЗО. "Вважаю справу проти себе сфабрикованою співробітниками ФСБ", - заявив Бекіров.

Як повідомляється, суд у справі Бекірова почався з тригодинним запізненням. Публічних коментарів сторони обвинувачення за цими заявами Бекірова і його захисту немає.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованим Кримом. Його обвинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірова.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли він нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

25 червня Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні імені Семашка в Сімферополі, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також у кардіоцентр на консультацію до кардіолога. "Маніпуляції лікарів, за підсумками яких було складено висновок, зайняли 20-30 хвилин. Тобто, це чергове формальне вивезення до лікарні. За словами лікарів, цукор у нього був у нормі. Але Бекіров мені пояснив, що знижений цукор викликаний тим, що він практично перестав харчуватися в СІЗО, оскільки побоюється саме стрибка рівня цукру. Він мені так і каже: "Я боюся їсти, тому що цукор може підскочити, і ситуація може бути аж до коми", - повідомив Ладін. Також адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику його здоров'ю, як "дуже високий".