фото УНІАН

Проти власників телеканалу NewsOne відкрито кримінальне провадження щодо фінансування тероризму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«В рамках давно існуючої фактової справи про державну зраду щодо різних проявів з боку різних інституцій, після анонсів так званого «прямого мосту» між підсанкційним російським державним телеканалом та телеканалом NewsOne, був порушений додатковий епізод – про готування до державної зради», - сказав Луценко.

Відео дня

Читайте такожНацрада проведе позапланову перевірку телеканалу NewsOne

При цьому він наголосив, що скасування анонсованого телемосту жодним чином не вплине на розслідування цієї справи, яку вчора відкрила Генпрокуратура.

Також, за словами Луценка, у ГПУ не виключають, що власники телеканалу NewsOne можуть бути причетними до фінансування тероризму.

«За даними, здобутими СБУ і Генпрокуратурою, посадові особи кіпрських офшорних компаній NewsOne та одного з російських банків, які обслуговують державне оборонне замовлення Росії, - це одні й ті самі люди. Насправді це не одна, а дві особи і вони одночасно є директорами офшорки українського телеканалу й офшорки, на якій числиться російський банк, що має статус уповноваженого на оборонне замовлення Росії, а відтак - на ведення агресивної війни. У зв’язку з цим сьогодні зареєстровано кримінальне провадження про фінансування тероризму», - сказав Луценко.

Він додав, що є всі підстави для позбавлення NewsOne ліцензії на мовлення.

Читайте також"Без пропагандистів і з посередниками": в НСЖУ озвучили можливу альтернативу "телемосту" з РФ

«Вважаю, що є всі підстави для РНБО приймати рішення про позбавлення (телеканалу) ліцензії у суворій відповідності до закону про ліцензії», - сказав генпрокурор.

Луценко пояснив, що про спільних власників NewsOne та російського банку Генпрокуратурі стало відомо тільки зараз.

«Про це стало відомо тільки тепер, тому що ми зайнялися цим каналом тільки тепер, коли він почав активно демонструвати свої сепаратистські нахили, а зараз просто публічно продемонстрував готовність до співпраці з країною-агресором», - зазначив він.

Луценко додав, що встановити кінцевого власника тієї чи іншої компанії, якщо вона зареєстрована в офшорі, дуже складно, й інколи це триває роками.

«Щоб здобути інформацію про бенефіціарів за легальними правовими дорученнями, наприклад, на Кіпрі, потрібно щонайменше півроку, а часто і два роки, а інколи і п’ять», - сказав генпрокурор.

Читайте такожВ РНБО провели нараду через спробу провести «телеміст» з пропагандистами Кремля

За словами Луценка, якщо посадовці якогось іншого телеканалу почнуть демонструвати дії, що мають ознаки державної зради, то правоохоронці також перевірять, хто є кінцевими власниками такого каналу.

Як повідомляв УНІАН, на 12 липня був анонсований телеміст між російським пропагандистськім телеканалом «Росія» та українським NewsOne.

8 липня в.о. голови СБУ Іван Баканов запропонував президенту скликати засідання РНБО для запровадження санкцій проти юридичних осіб, що мовлять під логотипами "112 Україна" і NewsOne.

Після цього телеканал NewsOne повідомив про скасування анонсованого телемосту.

Читайте такожНацрада з питань телебачення просить нардепів спростити процедуру анулювання ліцензій мовників

Генпрокурор Луценко повідомив, що ГПУ відкрила кримінальне провадження про замах на скоєння державної зради у зв’язку з намірами телеканалу NewsOne провести телеміст з російським телеканалом. Також Луценко заявив, що один з бенефіціарів NewsOne є співвласником російського ПАТ "Промсвязьбанк", через який фінансуються оборонні замовлення Росії.

В РНБО відбулася нарада з питань забезпечення інформаційної безпеки. За підсумками наради було дано ряд доручень, зокрема, СБУ та Нацполіції щодо "забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова".

Згідно з законом, ліцензію телерадіомовника може анулювати лише Нацрада з питань телебачення і радіомовлення шляхом звернення до суду.

Сьогодні, 9 липня, Нацрада з телерадіомовлення ухвалила рішення провести позапланову перевірку NewsOne.