У Вільнюсі відкрилася виставка на підтримку моряків ВМС України / фото mfa.gov.ua

У Вільнюсі відкрилася виставка на підтримку моряків ВМС України, які перебувають у полоні в Російської Федерації.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«8 серпня 2019 року посол України у Литовській Республіці Володимир Яценківський, разом із співробітниками посольства, взяв участь у відкритті благодійної виставки картин на підтримку моряків ВМС України, які перебувають у полоні в РФ», – йдеться у повідомленні.

Відео дня
Відвідувачі мали можливість ознайомитись з картинами, які були написані українськими художниками / фото mfa.gov.ua

Як зазначається, захід був організований Фондом Євгена Коновальця (м.Каунас, Литва) за сприяння литовських та українських волонтерів, Міністерства у справах ветеранів України та посольства України в Литві.

Читайте такожЇсть борщ та не любить котів: журналісти провідали визволену з російського полону собаку українських моряків (відео)

У відкритті виставки взяли участь відома українська волонтерка Вікторія Христенко, батько одного з полонених моряків Дмитро Ейдер з донькою Габріелою, литовські активісти, представники української громади та ЗМІ.

Відвідувачі мали можливість ознайомитись з картинами, які були написані українськими художниками та були присвячені полоненим українським морякам.

Відбувся також благодійний аукціон картин авторства ветеранів АТО/ООС та членів їхніх родин, кошти від якого будуть спрямовані на допомогу родинам моряків, які незаконно утримуються в РФ.

Відбувся також благодійний аукціон картин авторства ветеранів АТО/ООС / фото mfa.gov.ua

Нагадаємо, 25 листопада, близько 20:28, катери Прикордонної служби ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України в Азовському морі. Згодом російський спецназ захопив три військові українські кораблі: артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу», та 24 моряків.

Після прийняття підконтрольними Росії кримськими «судами» рішення про арешт захоплених у полон моряків усіх їх перевезли до Москви.

Всі вони заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви прийняв рішення подовжити на три місяці арешт полоненим українським морякам.

Адвокати українських моряків оскаржили рішення Лефортовський районного суду м. Москви про подовження терміну утримання під вартою всіх 24 українських моряків.