Звільнений політв'язень Кремля Стешенко розповів про тортури в ув'язненні / фото krymr.com

Український політв’язень Олександр Стешенко, якого нещодавно звільнили з кримської колонії, заявив, що зізнався у скоєнні злочину й обмовив невідомих йому людей під тортурами.

Про це він сказав в інтерв’ю «Крим.Реалії»

За його словами, відео зізнання записали після катувань.

Відео дня

Читайте такожЗвільнений Стешенко розповів, в яких умовах утримують українців, обвинувачених РФ в "тероризмі"

«Те, що я говорив там ‒ це все фантазії ФСБ. Я не підпалював цей будинок, ніколи не зустрічав ні Велієва Ерола, ні Олександра Третьякова, я обмовив цих людей. Мені говорили, кого треба назвати. Мене душили кульками, роздягали, били струмом, обливали водою, катували, примушували це сказати. Нестерпно було, довелося сказати те, що вони хотіли ... поки не записали відео, мучили кожен день», — розповів Стешенко.

Він також зазначив, що провів у ФСБ три місяці, з 24 квітня до 26 липня 2018 року, але не знає, в якому саме місці його утримували. 

«Я не знаю, де був, у якомусь підвалі, вогкість, лежав один матрац на підлозі, я був пристебнутий наручниками, а до наручників була пристебнута гиря вагою у 24 кілограми», — пригадав політв’язень.

Нагадаємо, про зникнення Олександра Стешенка стало відомо 12 квітня – від правозахисників, до яких звернулась родина затриманого. Мати Олександра поскаржилася, що її син був затриманий прикордонниками РФ на КПВВ "Чонгар". За даними, отриманими від матері, Олександр їхав до Криму до знайомої, яку знає вже тривалий час. Раніше знайома проживала в Харкові, мати зниклого не підозрює подругу сина. 

Майже через два тижні Олександра Стешенка знайшли у СІЗО Сімферополя. Але 24 квітня його вивезли із спецприймальника в Сімферополі в невідомому напрямку. Пізніше адвокат Айдер Азаматов повідомив про викрадення харків'янина.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, що Стешенка катували і змусили дати потрібні для ФСБ свідчення.

Так званий Центральний районний суд в окупованому Сімферополі засудив харків'янина до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні. Стешенка визнали винним у підпалі будинку російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва.

6 серпня 2019 року українського політв'язня Кремля звільнили умовно-достроково з кримської колонії і доставили до Харкова.