Адвокати Балуха й надалі оскаржуватимуть вирок суду РФ / фото: Громадське

Сторона захисту звільненого із російського ув’язнення українського активіста Володимира Балуха має намір продовжувати оскарження вироку російського суду. 

Про це розповіла у коментарі Крим.Реалії адвокат Ольга Дінзе.

Читайте такожБалух має намір у суді домагатися відшкодування моральної шкоди за перебування в штрафному ізоляторі РФ

Відео дня

«Ми будемо оскаржувати вирок суду в касаційному порядку. Наші дії в цьому напрямку триватимуть. Його участь при цьому необов’язкова. Він сам підпише касаційну скаргу, і ми її надішлемо», – сказала Дінзе.

За її словами, їй також невідомо, на якій саме підставі звільнили Балуха, «і це ще належить з’ясувати».

Як повідомляв УНІАН, фермера Балуха затримали у Криму після обшуку у грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку знайшли патрони і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, ударив його й образив.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У жовтні так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць. 30 липня Балуха помістили у штрафний ізолятор, ушосте за чотири місяці. Загалом українець провів там приблизно два місяці.

7 вересня 2019 року між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". Серед українців, які повернулися додому, – політв'язні Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович, а також захоплені Росією в Керченській протоці 24 моряки.