У Нацраді розповіли про проблеми частот на окупованих територіях / фото УНІАН

Російською Федерацією захоплені і неправомірно використовуються понад півтисячі українських частот і сотні антен, які були власністю державних і приватних українських мовників.

Читайте також«На себе подивися, урод, бл*»: нардепи влаштували скандал у Нацраді з мовлення (відео)

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Валентин Коваль на щорічній нараді Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Відео дня

«Цифри про захоплення і неправомірне використання РФ частот - це 503 частотних присвоєння. Мало того, це 503 передавача і сотні антен, які були власністю державних і приватних українських мовників. Також на сході України було захоплено і перекомутовано близько 50 телевізійних і 20 радіопередавальних станцій, з яких мовлення велося на території Донецької та Луганської областей», - сказав він.

Порушуючи тему забезпечення прав людини і основних свобод, Коваль акцентував увагу на питанні доступу до різних джерел і достовірної інформації у жителів Донецької, Луганської областей і Криму - територій, які зараз непідконтрольні українському уряду. Він нагадав, що одним з перших кроків, до яких вдалися окупанти, стало переналагодження телевізійних і радіоприймачів.

За словами Коваля, компанії, які зараз працюють на цих частотах, є непідконтрольними Нацраді, тому говорити про дотримання ними журналістських стандартів і основних свобод неможливо.

«Ми можемо лише констатувати, що українські громадяни, які проживають у Криму і на сході України, позбавлені права на вільний доступ до інформації ось уже 5 років», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня Нацрада з телерадіомовлення створила робочу групу із захисту інформаційного простору України.