Моряк Андрій Оприско повернувся до Львова / фото ЛМР

Сьогодні, 19 вересня, у Львові на залізничному вокзалі зібрались представники громадськості та влади міста і області, щоб зустріти матроса Військово-морських сил України Андрія Оприска.

Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Читайте такожУсім звільненим із російського полону морякам придбали квартири в одному будинку

Він є одним із 35, хто 7 вересня повернувся після незаконного утримання у Росії.

Я нарешті вдома, сказав Оприско / фото ЛМР

«Я думаю, що на моєму місці кожен мужчина поступив би так само. Я нарешті вдома. Підтримку там відчували. Але листи приходили із запізненням, і то не від рідних, а від інших людей. Лютневі листи прийшли десь в серпні. Але ми не зламались. Вони хотіли того, але ми їм на зло спортом займались. Ми знали, чого вони від нас чекали, і робили все навпаки", — сказав від час брифінгу матрос Військово-морських сил України Андрій Оприско.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). У зв'язку із захопленням моряків і кораблів екс-президент України Петро Порошенко запровадив в Україні воєнний стан, який діяв в 10 областях з 26 листопада по 26 грудня 2018 року.

9 липня російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів.