Ілюстрація / REUTERS

В Росії є тисячі справ проти українців, яких також затримали незаконно, але в рамках іншої специфіки.

Про це сайту «Сьогодні» розповів брата екс-в'язня Кремля Євгена Панова Ігор Котелянець, який є керівником громадської організації "Об'єднання родичів політичних в'язнів Кремля".

Читайте такожСенцов зняв плакат на свою підтримку перед посольством РФ у Берліні (відео)

Відео дня

Ігор Котелянець працює виключно з політичними ув'язненими. Але йому доводилося відмовляти рідним людей, які приходили до нього через те, що їх арешт політично не мотивований.

"Є справи – їх тисячі – проти українців, яких також затримали незаконно, але в рамках іншої специфіки. Наприклад, в рамках торгівлі людьми. В рамках вербування якогось. Наприклад, є гучні справи, можливо, ви про них чули. Схема працює в такий спосіб: росіяни розміщують в метро в Києві оголошення про те, що потрібні кур'єри на велику зарплату. Коли люди приїжджають в РФ, виявляється, що потрібно робити "розкладки" наркотиків. Комусь про це навіть не говорять: дають пакет, людина везе його. Якщо людина відмовляється, їй починають погрожувати і вже нікуди не відпускають. І є факти, що після арешту пропонували співпрацю: або ти їдеш воювати в "ЛНР-ДНР", або отримуєш максимальний термін", – зазначив Котелянець.