За словами Михайлика за рік розслідування справи практично не просунулося / фото УНІАН

Одеський активіст Олег Михайлик, на якого було скоєно замах, розповів, що досудове розслідування у його справі припинено.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Михайлик повідомив на прес-конференції в Києві.

"22 вересня 2018 року в самому центрі Одеси, за 100 метрів від обласного Управління Нацполіції мене розстріляв найманий кілер ... Мені пощастило, таким чином я потрапив у сумний і зовсім не почесний «список Катерини Гандзюк», мені пощастило, тому що я залишився живий, а вона, на жаль, загинула", - нагадав активіст.

Відео дня

Михайлик також нагадав, що за підозрою в замаху на нього правоохоронці затримали трьох громадян Грузії, а у співмешканки одного з них виявили пістолет з набоями.

"Їх звинувачували, що вони нібито стріляли з цього пістолета. Виявилося, що з пістолета не можна було стріляти, вони в цей час були в іншій частині міста, один з них інвалід і пересувається тільки на візку ... Згодом практично всі версії розсипалися", - додав він.

Активіст розповів, що йому самостійно вдалося домогтися проведення експертизи, яка визначила місце, з якого стріляли, а також, що постріл був зроблений з відкритого вікна машини і зі зброї з глушником. Однак, жодних інших версій замаху, крім тієї, яку висувало Головне управління Нацполіції в Одеській області, слідчі не розглядали.

За словами Михайлика, незважаючи на те, що замах на нього викликав значний резонанс, за рік розслідування справи практично не просунулося.

Активіст повідомив, що недавно отримав листа з копією постанови від 31 липня про припинення проведення слідчих дій і досудового розслідування справи про замах на нього. Але ознайомитися з результатами розслідування ні Михайлику, ні адвокату так і не вдалося.

"На сьогодні, незважаючи на резонанс, справу зупинено, тому що є привід - відсутність кулі", - додав Михайлик.

За його словами, куля залишилася у правоохоронців в Німеччині, де йому проводили операцію з її вилучення.

Читайте такожЗабута історія з багатьма відомими. Чим закінчилося розслідування замаху на одеського активіста Олега Михайлика

«Спочатку Генпрокуратура повністю саботувала підготовку документів з організації міжнародної правової допомоги, щоб ця куля, яку завдяки уряду Німеччини витягли в Мюнхені, була прийнята речовим доказом у ході розслідування ... Всіляко саботувалося проведення цих слідчих дій і підготовка документів. Пощастило, що експертизу вдалося провести в Німеччині, що дуже сильно порушило плани тих, хто фактично продав і «злив» цю справу», - підкреслив Михайлик.

Він зазначив, що подав до суду, щоб змусити слідчого надати документи про результати розслідування.

Активіст звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням взяти під контроль події, що відбуваються в Одесі, і розслідування справ про напади на активістів, а також дати вказівку генпрокурору провести ефективні розслідування.

"Сподіваюся, що президент зверне увагу на те, що відбувається, як мінімум, в Одесі, і намагатиметься зробити так, щоб в його державі більше цього не відбувалося, а всі винні були покарані", - підкреслив Михайлик.

Також він закликав правоохоронців об'єднати всі справи про напад на одеських активістів в одну і передати цю справу на розслідування в СБУ.

"Ми спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готуємо звернення до Європейського суду проти держави Україна і проти тих, хто фактично нічого не хоче робити або продав цю справу ... Нам нічого іншого не залишається, крім як привертати увагу світової громадськості і президента до цієї справи", - підсумував Михайлик.

Читайте такожПідозрюваних у замаху на одеського активіста Михайлика звільнили з-під варти

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він отримав проникаюче вогнепальне поранення, куля застрягла в легені у кількох сантиметрах від серця.

За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з утримання в СІЗО на домашній арешт одному з арештованих - Торніке Нагладзе (Герасин) - інваліду 1-ї групи. Затримані своєї провини не визнають.

11 січня 2019 року під час операції в Німеччині з тіла Михайлика витягли кулю, яка застрягла в легені. В Одесу Михайлик повернувся на початку лютого. У червні стало відомо, що двом іншим затриманим також змінили запобіжний захід, а справу з Києва повернули до Одеси.