
Приправи та різні добавки - це не лише спосіб додати смаку основній страві. Деякі з них містять пребіотики, пробіотики та інші сполуки, що можуть підтримувати збалансований мікробіом кишківника, що, своєю чергою, сприяє здоровому травленню, зміцненню імунітету і навіть поліпшенню настрою. Портал EatingWell називає 6 ефективних і корисних добавок, які варто включити до свого раціону.
1. Ферментовані мариновані овочі
"Ферментовані овочі - одна з моїх улюблених приправ, корисних для кишківника", - каже Аманда Соседа, магістр наук, сертифікований дієтолог. "Ви можете посипати тако ферментованою червоною цибулею, а також додати ферментовані мариновані огірки в роли та сендвічі".
Ферментація підвищує засвоюваність їжі, полегшуючи засвоєння поживних речовин і збільшуючи кількість сполук, що підтримують роботу кишківника. Дослідження підтвердили, що вона також сприяє розвитку кишкової мікрофлори.
Кейт Скарлата, зареєстрований дієтолог, рекомендує додавати ферментований продукт щонайменше до двох прийомів їжі на день.
2. Квашена капуста
Дослідження підтверджують, що квашена капуста багата на пробіотики та клітковину, які сприяють здоров'ю кишечника. Спробуйте додавати її до бутербродів, додавати до салатів або подавати до мисок із зерновими, щоб отримати яскравий смак і корисні для кишківника властивості.
3. Кімчі
"Кімчі легко додавати в тако, сендвічі або тости", - каже Роксана Ехсані, магістр наук, зареєстрований дієтолог. "Ви навіть можете додавати його в м'ясний фарш або використовувати як сальсу. Додавання всього однієї-двох ложок кімчі може поліпшити смак будь-якої страви й одночасно підтримати здоров'я кишківника".
У кімчі містяться як пробіотики, одержувані в процесі ферментації, так і клітковина з овочів, що робить його подвійною користю для здоров'я кишечника.
4. Перець чилі
Капсаїцин, сполука, що надає перцю чилі гостроти, може допомогти зменшити хронічний біль у кишечнику: "Якщо вживати капсаїцин регулярно, це може призвести до зниження чутливості нервових клітин кишечнику, які сприймають біль, що може призвести до зниження больових сигналів, які передають до мозку", - каже Тамара Дюкер Фрейман, магістр наук, сертифікована дієтологиня.
5. Хумус
Хумус, приготований з нуту, містить клітковину, яка діє як пребіотик, живлячи корисні бактерії в кишечнику. Тобі Амідор, магістр наук, сертифікований дієтолог, рекомендує використовувати його як просту заміну майонезу в сендвічах або ролах, щоб надати їм вершкової текстури та поживних речовин, не змінюючи раціону.
6. Грецький йогурт
Грецький йогурт підтримує здоров'я кишківника, постачаючи його пробіотиками - корисними бактеріями, які покращують травлення, підтримують здоровий мікробіом і полегшують такі шлунково-кишкові проблеми, як діарея, здуття живота й закреп, показують дослідження.
"Я використовую його замість сметани або майонезу. Або, коли мені хочеться смаку майонезу без зайвих калорій, я змішую майонез і грецький йогурт у пропорції 50/50", - каже дієтологиня Е.А. Стюарт.
Раніше вчені досліджували вплив молока, сиру та йогурту на мікробіом кишківника.