Україна в неділю перейде на "зимовий" час / фото УНІАН

Перехід на зимовий час в Україні у 2019 році відбудеться у ніч на 27 жовтня. О 4:00 у неділю українцям треба буде перевести годинники на одну годину назад. Тож, як кажуть у народі, «спатимемо вранці на одну годину більше».

Коли та навіщо запровадили перехід на «зимовий» і «літній» час

Практику переведення годинників взимку та влітку вперше випробували у Великій Британії у 1908 році. Головною мотивацією була економія та прагнення до більш раціонального використання електроенергії. У Радянському союзі переведення годинників запровадили лише в 1981 році. Україна після проголошення незалежності не стала змінювати цю вже усталену традицію, хоча в 2011 році у Верховній Раді були спроби її скасувати після аналогічного рішення у Росії.

Можлива відмова від переведення годинників

Наразі у світі понад 110 країн переводять стрілки годинників на "літній" та "зимовий" час. Однак ця кількість може суттєво зменшитись, адже у Європейському союзі вирішили відмовитись від обов’язкового переведення годинників з 2021 року, оскільки економія електроенергії виявилася незначною, а лікарі вказують на негативний вплив на здоров’я людей. Слідом за відмовою низки країн Європейського союзу, Україна може також припинити ці переходи на «літній» і «зимовий» час, бо Київ налаштований на синхронізацію із ЄС.

Як «пережити» перехід на «зимовий» час

За словами лікарів, перехід на «зимовий» час не несе такої шкоди здоров’ю, як перехід на «літній», однак в будь-якому разі людському організму потрібно декілька тижнів на перелаштування на новий графік. Тож для мінімізації негативного впливу або його уникнення потрібно дотриматись таких рекомендацій експертів:

- За декілька діб до переведення годинника варто відмовитись від серйозних фізичних і психологічних навантажень і побільше відпочивати, бажано – на свіжому повітрі;

- за тиждень до переходу на «зимовий» час треба спробувати засинати на 15 хвилин раніше, аніж зазвичай, і перестати користуватись гаджетами перед сном. Спальню ввечері бажано провітрювати;

- варто також відмовитись від вживання алкоголю, жирної їжі та збільшити кількість води у своєму раціоні.

Отже, просто дотримуйтесь цих декількох простих правил і ваш організм від переведення годинників не постраждає.