Мулява помер на 83-му році життя / фото УНІАН

У Києві на 83 році життя помер український військовий, вчений, народний депутат України другого скликання Володимир Мулява.

Про це повідомляє Крим.Реалії, посилаючись на інформацію Спілки офіцерів України.

Мулява входив у створену у вересні 1991 року першим міністром оборони України Костянтином Морозовим групу зі створення Міністерства оборони України.

Відео дня

У послужному списку генерала Муляви є організація першої конференції «Внутрішня і зовнішня безпека України: Концепція української армії та пошуки шляхів її відродження» (2-3 лютого 1991). Він був головою організаційного комітету з підготовки, скликання та проведення 1-го з'їзду офіцерів України, конференції «Шляхи виходу України з економічної кризи». Розробив концепцію створення української армії шляхом мирної трансформації та реформування військ, дислокованих в Україні, в Збройні сили України, яка була оприлюднена 14 лютого 1988 року. Автор концепції створення соціально-психологічної служби для військовослужбовців.

Читайте такожУ екс-депутата Марії Матіос загинув єдиний син

У 1991-1993 роках Мулява обіймав посаду начальника соціально-психологічного управління (потім – соціально-психологічної служби Міністерства оборони України.

У 1991 році Муляві присвоїли звання полковника, а в 1992 – генерал-майора Збройних сил України.

Протягом 1990-91 – заступник голови секретаріату Народного Руху України (НРУ), згодом – і ради колегії НРУ.

Мулява обирався до Верховної Ради України другого скликання (1994-98), де брав активну участь у прийнятті Конституції України.

У 1992 році голова Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл запропонував обрати Муляву гетьманом Українського козацтва, а після обрання вручив йому гетьманську булаву. У 1998 році Мулява став почесним гетьманом.

Раніше у віці 73 років помер перший і єдиний президент Криму Юрій Мєшков.