За словами міністра, в Україні будуть створені умови для фізичного та юридичного захисту журналістів / фото УНІАН

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський виступає за посилення відповідальності журналістів за поширення неправдивої та маніпулятивної інформації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

Читайте такожУ НСЖУ повідомили про надзвичайну ситуацію з фізичною безпекою журналістів в УкраїніГоворячи про фізичний захист журналістів, Бородянський відзначив питання захисту журналістів від будь-якого виду тиску, зокрема, фінансового чи тиску безпосереднього керівника, тиску, який «направлений на маніпулювання суспільною думкою або направлений на замовчування важливих фактів».

Відео дня

«Форма тиску може бути будь-яка. Наприклад, публічна. Це може відбуватися через оприлюднення даних журналістів, які працюють над розслідуванням», – сказав міністр.

Як наголосив Бородянський, «ми вважаємо, що відповідальність за оприлюднення даних журналістів має бути суттєво посилена, враховуючи ту надважливу роботу, яку роблять журналісти для суспільства».

За словами міністра, пропонуватимуться відповідні зміни до законодавства, створюватимуться умови для фізичного, фінансового і юридичного захисту журналістів, які заявляють, що зазнають якоїсь форми тиску.

Водночас Бородянський заявив: «Відповідальність журналістів за розповсюдження неправдивої або/та маніпулятивної інформації також має бути посилена... А саме – введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою, маніпулювання суспільною свідомістю. І введення як адміністративної, так і кримінальної відповідальності за такі маніпулювання, за замовлення такого маніпулювання, за здійснення такого маніпулювання».

Як раніше повідомляв УНІАН, за даними Національної спілки журналістів, в Україні за 9 місяців 55 разів нападали на журналістів.