З 20 листопада прокуратура втратила повноваження розслідувати справи Майдану / фото УНІАН

Верховна Рада України 3 грудня має розглянути зміни до закону про Державне бюро розслідувань щодо продовження розслідування справ Майдану.

Як повідомляє прес-служба глави держави, про це повідомив президент України Володимир Зеленський виступаючи в Генеральній прокуратурі України напередодні Дня працівників прокуратури.

Читайте такожЗакидали прокуратуру фаєрами: у Херсоні протестували проти рішення суду щодо вбивці активіста (відео)

Відео дня

«Незважаючи на те, що з 20 листопада прокуратура позбавлена функцій слідства, ви маєте продовжити на належному рівні здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях інших органів. Насамперед це стосується злочинів, вчинених на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках», – сказав Зеленський.

Глава держави окремо зауважив: «Третього грудня першим питанням на порядку денному у ВР будуть дуже важливі зміни до закону про ДБР. Ніхто не дозволить зливати справи Майдану».

Як повідомляв УНІАН, з 20 листопада прокуратура втратила повноваження розслідувати кримінальні провадження, тому всі справи про злочини проти активістів Революції гідності мають бути передані до органів досудового розслідування. Всього планується передати 114 справ про злочини під час Революції гідності. Зокрема Державному бюро розслідувань – 50, Національному антикорупційному бюро – 43. Решта – Національній поліції, СБУ і Державній податковій службі.

18 листопада директор ДБР Роман Труба повідомив, що в Бюро створено підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013-2014 роках. Цей підрозділ входить в Управління розслідування військових злочинів, слідчі якого мають доступ до державної таємниці. За словами Труби, на першому етапі цей підрозділ складатиметься з 25 осіб.