Затримані вважають цю обставину актом тиску з метою перешкоджання відвідування судових засідань щодо заарештованих татар / facebook.com/crimeansolidarity

Російські окупанти зупинили на Керченському мосту автобус з кримськими татарами для проведення допиту.

Як повідомляє "Кримська солідарність" у Facebook, кримські татари поверталися з Москви, де проходив апеляційний суд на вирок першої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір".

Читайте такожП'ятеро заарештованих кримських татар потребують термінової госпіталізації – адвокат

Відео дня

"25 грудня о 22.05 при в'їзді до Криму на Керченському мосту приватний автобус з дев'ятьма кримськими татарами був зупинений співробітниками поліції. У всіх, хто перебував в автобусі, перевірили документи. П'ятьом після цієї процедури паспорта не були повернуті, а їм самим висунули вимогу пройти опитування. Їм були поставлені запитання про те, чи мають вони відношення до терористичної діяльності і який іслам вони сповідують. Запитання були оформлені у вигляді анкети на опитувальному аркуші, який затриманим було вручено для заповнення. Пославшись на 51 ст. Конституції РФ, вони відмовились від надання будь-яких відповідей ", - говориться в повідомленні.

Затримані вважають цю обставину актом тиску на кримськотатарський народ з метою перешкоджання відвідування судових засідань щодо кримських татар, заарештованих за політично вмотивованими справами.

Серед затриманих були Сабрі Селяметов, Осман Хощу, Зекій Куламетов, Рустем Куркчі і Сейдамет Мустафаєв.

"Після опитування всіх, хто перебував в автобусі, оглянули через детектор металошукача. Також було проведено огляд транспорту. Після цього затриманих відпустили. Зараз всі вони повертаються додому", - заявили правозахисники.

Довідка УНІАН. 27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27-29 березня російські силовики затримали 23 кримських татар, з них троє перебували у Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані кримські татари Раїм Айвазов та Ескендер Сулейманов, яких слідчі також включили у провадження даної кримінальної справи.

Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт незаконно вивезли до РФ. Проти них порушені справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

З вересня по листопад майже всіх фігурантів другий сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з РФ в Крим для проведення слідчих заходів, у тому числі впізнання засекреченим свідком.

Всім фігурантам справи продовжили арешти до середини лютого 2020 року.