У незаконному утриманні на території ОРДЛО досі перебуває близько 300 осіб./ Фото УНІАН

Повернення екс-«беркутівців» було умовою обміну утримуваних осіб з ОРДЛО з боку Росії.

Про це в інтерв’ю Українському радіо розповіла член гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську Валерія Лутковська.

При цьому вона зауважила, що спецпризначенці були у списках на обмін ще за президентства Порошенка.

Відео дня

Читайте такожСправа "екс-беркутівців": представники потерпілих звернулись до Генпрокуратури

«І «Харківська група», і екс-беркутівці були у списках на обмін починаючи з, якщо я не помиляюся, 2015-2016 років. Потім, у грудні 2017 року,  було прийняте рішення про те, що ці особи не мають стосунку до конфлікту, і відповідно вони не будуть звільнені у результаті цього процесу», – сказала вона.

У відповідь Кремль заявив, що бойовики в такому разі не повернуть Україні спецпризначенців.

«Відповідно ми залишили як мінімум п'ятьох наших хлопців на два довгих роки, які були потрібні для проведення наступних раундів переговорів, які нарешті увінчалися успіхом», – додала Лутковська.

За її словами, у незаконному утриманні на території ОРДЛО досі перебуває близько 300 осіб.

«Стосовно 101 особи у нас є документи, які підтверджують незаконне утримання під вартою, а ще стосовно приблизно 200 людей у нас є інформація від родичів, але немає документів», – зазначила Лутковська.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.

В рамках обміну Україна, серед інших, передала в ОРДЛО обвинувачених у масових вбивствах на Майдані у 2014 році колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» – Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка. Суд випустив їх з-під варти під особисте зобов`язання.