Третина випадків стосувалася активістів, які відстоюють права ЛГБТ / 24tv.ua

Щонайменше 83 правозахисника та громадських активіста в Україні зазнали переслідувань, погроз, тиску чи нападів у 2019 році.

Читайте такожУ Польщі зросла нетерпимість, зокрема до українців – Рада ЄвропиПро це йдеться у доповіді «Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2019 році», яку підготували та опублікували Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр прав людини ZMINA і Truth Hounds.

Так, 83 факти переслідувань включають 37 насильницьких нападів на активістів та їхнє майно, 20 випадків погроз та 11 нападів на мирні зібрання правозахисників.

Відео дня

Зазначається, що третина випадків стосувалася активістів, які відстоюють права ЛГБТ+ людей або гендерну рівність, тоді як інші інциденти стосувалися активістів, які брали участь у протестах проти незаконного будівництва (15 випадків) та корупції (14 випадків).

Крім того, кожен п’ятий напад був вчинений учасниками право-радикальних угруповань.

Згідно з доповіддю, лідером за кількістю інцидентів у 2019 році став Київ, де сталося 32 випадки переслідування активістів і правозахисників. Другу та третю сходинку посіли Одеська та Харківська області, де сталося 15 і 9 інцидентів відповідно, далі йде Дніпропетровська область, де зафіксовано чотири випадки, в інших регіонах зафіксовано по одному-двом випадкам.

Правозахисники наголошують, що як і в попередні роки переважна більшість нападників не притягнені до відповідальності.