Єпіфаній зазначив, що протягом 2019 року до ПЦУ приєдналося близько 600 громад УНІАН

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній очікує на нову хвилю приєднання громад Української православної церкви Московського патріархату, яку він називає Російською православною церквою в Україні, до єдиної помісної і автокефальної церкви України – ПЦУ.

Читайте такожЕпіфаній впевнений, що ПЦУ визнає ще кілька церков попри тиск з боку Російської православної церкви

Як передає кореспондент УНІАН, про це Епіфаній повідомив на прес-конференції після молебня з нагоди першої річниці своєї інтронізації предстоятелем ПЦУ. Він нагадав, що ПЦУ одразу після свого створення задекларувала, що є відкритою до інших церков.

Відео дня

"Ми будуємо відкриту церкву. Наші обійми відкриті до всіх православних українців, які прагнуть бути в цій церкві і разом її надалі будувати", - сказав Епіфаній.

За його словами, впродовж 2019-го року до ПЦУ приєдналося близько 600 громад з боку Російської православної церкви в Україні (відомої в Україні як УПЦ МП).

Епіфаній зазначив, що ПЦУ є молодою церквою, але з глибоким історичним корінням.

"Ми говоримо про більше ніж тисячолітню історію української православної церкви. Тобто, ми після об'єднання справді прожили тільки короткий дуже час... Але протягом цього часу ми зверталися і зараз звертаємося із закликом до тих православних українців, які поки що до кінця не зрозуміли, і певною мірою перебувають навіть і в омані (щодо долучення до ПЦУ - УНІАН)", - наголосив предстоятель.

При цьому Епіфаній зауважив, що зараз процеси приєднання громад УПЦ МП до ПЦУ стали менш активними і певною мірою призупинилися у порівнянні з тим періодом, аніж рік тому після отримання томосу. Він уточнив, що це пов'язано з певними причинами.

"Це пов'язано і з певними політичними аспектами. Зараз, на жаль, і певні обласні адміністрації блокують перереєстрацію, Московський патріархат намагається будь-яким чином призупинити цей процес через судові позови. Тобто, по кожній громаді, яка долучилася до нашої церкви, зараз є відповідний позов з боку Російської православної церкви. Вони лякають людей, штучно створюють конфлікти" - заявив Епіфаній.

Водночас, вважає він, ті громади, які долучилися до ПЦУ, зробили це у законний спосіб, оскільки відповідно до українського законодавства кожна громада має право визначатися і обирати ту церкву, до якої бажає належати.

Предстоятель ПЦУ додав, що зараз існують певні перешкоди юридичного характеру, і багато громад Московського патріархату готові долучитися до ПЦУ, якщо юридичні питання про перереєстрацію будуть належно вирішені без гальмування цього процесу.

"Я вірю, що у майбутньому буде ще одна хвиля приєднання, хвиля переходів з боку Російської православної церкви в Україні до Православної церкви України", - наголосив Епіфаній.

Також він нагадав, що УПЦ МП згідно з українським законодавством повинна перереєструватися у Російську православну церкву.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Епіфанію томос про надання автокефалії ПЦУ.