Дубілет назвав фейком звинувачення у фальсифікації даних про чисельність населення / фото УНІАН

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет назвав звинувачення у фальсифікації даних про чисельність населення фейком.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Вчора по Інтернету поширився фейк про нібито фальсифікацію оцінки чисельності населення. Отже, головна "сенсація" полягає в тому, що дані з вікової структури за даними оцінки і за даними Держстату майже збігаються. "Експерти" розділили числа вікових структур один на одного і отримали однакове співвідношення - 88,8%. Точніше, майже однакове - від 88,808% до 88,839%. З цього вони роблять висновок, що дані оцінки були просто сфальсифіковані», - написав Дубілет.

Відео дня

Міністр зазначив, що жодної фальсифікації не було, а методологію оцінки чисельності населення він докладно описав раніше.

Читайте такожДубілет не бачить необхідності у проведенні перепису населення

«Чому дані «ялинки» за даними Держстату і за даними, які ми отримали з електронних реєстрів, майже повністю збіглися? Тому що Держстат свою "ялинку" впровадив так само на підставі електронних реєстрів. Щойно хтось помирає або народжується – Держстат відображає це в своїй «ялинці». Незрозуміло, навіщо подавати як "сенсацію" те, що було чорним по білому написано нами ж в описі методології», - зазначив Дубілет.

За його словами, фейк підтримувався платною рекламою і публікаціями на сумнівних сайтах, один з яких навіть запропонував йому за 1500 доларів зняти публікацію, але потім його передрукували кілька великих ЗМІ, в результаті чого довелося реагувати на ці звинувачення. Тепер міністр готує документи до Державного бюро розслідування (ДБР).

«Хто стоїть за поширенням цієї "сенсації"? Хто оплатив перші публікації в ЗМІ і рекламу в соцмережах? У мене є дві версії. Одна з версій полягає в тому, що фейк розганяли люди, чиї схеми на сотні мільйонів гривень ми нещодавно викрили. Зараз готуємо матеріали в ДБР. Протягом тижня опублікую цю інформацію», - повідомив Дубілет у своїй публікації.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада 2019 року Дубілет заявив, що перепис населення був запланований на кінець 2020 року, майже 100 тис. інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців.

На перепис у держбюджеті було передбачено 3,4 млрд грн. Разом з тим, Дубілет зазначив, що проведення перепису в такому форматі стало б "недозволеною розкішшю" для України, тому було вирішено провести "електронний перепис" і заощадити 2-3 млрд грн.

23 січня Дубілет повідомив результати оцінки чисельності населення, проведеної за даними операторів мобільного зв'язку, Держкомстату та електронних реєстрів, Пенсійного фонду і Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Згідно з цими результатами, в Україні проживають 37 млн 289 тис. Осіб. Це дані без урахування жителів окупованих територій.