У пояснювальній записці зазначається, що образи в бік військовослужбовців є неприйнятними / фото УНІАН

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про внесення змін до статті 338 Кримінального кодексу України (№3102), яким пропонується криміналізувати публічну наругу над військовослужбовцями Збройних сил України, військовою формою одягу або знаками розрізнення військовослужбовців.

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Його авторами є ряд депутатів від «Європейської солідарності», «Батьківщини», «Слуги народу», зокрема, перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко, від «Голосу» - зокрема, голова фракції Сергій Рахманін, а також співголова групи «За майбутнє» Тарас Батенко.

Відео дня

Читайте такожНа Одещині 23-річний хлопець зірвав зі стовпа прапор України і витер об нього ноги (відео)

Законопроектом у Кримінальному кодексі України статтю 338 «Наруга над державними символами» пропонується перейменувати на «Наругу над державними символами та військовослужбовцями і військовою формою їх одягу».

У статті пропонується встановити, що публічна наруга над військовослужбовцями Збройних сил України, військовою формою одягу або знаками розрізнення військовослужбовців - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 60 до 240 годин.

Якщо такі дії були вчинені в особливий період, то це каратиметься штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців або позбавленням волі на строк до 2 років.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що «сьогодні знову лунають образи в бік військовослужбовців». «Це неприйнятно. Ніхто не має права ображати людей, які захищають нас, нашу землю, нашу державу - військовослужбовців Збройних сил України», - йдеться у тексті.

Передбачається, що законопроект, у разі його ухвалення, слугуватиме превентивним засобом у недопущенні таких дій та встановить адекватну відповідальність за їх вчинення.