фото facebook.com/pg/DPSUkraine

Заклади охорони здоров’я Держприкордонслужби, до яких у разі масового надходження хворих на COVID-19 планується госпіталізація осіб серед особового складу, мають значну нестачу низки засобів індивідуального захисту лікарів та апаратів штучної вентиляції легень.

Йдеться про Головний військово-медичний клінічний центр у Києві та військово-медичні центри у Львові та Одесі. Про це повідомляє експертна організація StateWatch.

Станом на цей тиждень медичні заклади забезпечені на 1-3% костюмами біозахисту. Також у прикордонників проблеми через відсутність респіраторів, ізоляційних халатів, захисних щитків на обличчя та інших засобів індивідуального захисту для медперсоналу. 

Відео дня

Читайте такожБоротьба з коронавірусом: журналісти розбиралися, хто наживається на постачанні масок і костюмів (відео)

У столичному клінічному центрі наявні 80 респіраторів, що складає 3% від загальної потреби та 60 ізоляційних халатів – 7% від потреби”, – йдеться у повідомленні. Водночас у Львові рівень забезпечення респіраторами складає 11%, ізоляційні халати відсутні, захисних щитків налічується 5 штук або 4% від потреби. В Одесі респіраторів на 31%, ізоляційних халатів  – 27%, захисні щитки відсутні. На 100% клінічний центр в Києві забезпечений одноразовими рукавичками та щитками на обличчя. 

У Львові на 100% забезпеченні бахілами, а на 98% медичними фартухами. В Одесі на 100% не забезпечено нічого із засобів індивідуального захисту.

Ситуація з апаратами штучної вентиляції легень наступна: в Києві їх забезпечено на 30%, у Львові на 67%, а в Одесі на 50%

При цьому у Міністерстві оборони відмовилися розкривати цифри щодо реального рівня забезпечення госпіталів ЗСУ. У відомстві лише зазначили, що для надання медичної допомоги військовослужбовцям ЗСУ передбачили збільшення кількості інфекційних ліжок, а також створили необхідний запас медико-санітарного майна, лікарських засобів, засобів індивідуального захисту та іншого без зазначення деталей. 

У Нацгвардії не надали жодної інформації про стан забезпечення власних медичних закладів.