18 людей було звільнено з таємного тримання під вартою / УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона повідомила на прес-конференції в Києві.

«Власне, безкарність за порушення, пов’язані з триманням під вартою в контексті збройного конфлікту на сході України як з боку української влади, так і з боку підтримуваних Росією сепаратистів, продовжує мати місце», - зауважила Покальчук.

Читайте такожЖурналіст назвав головні проблеми обміну полоненими

Відео дня

Вона наголосила, що Amnesty International та Human Rights Watch повторно закликають сторони конфлікту на Донбасі припинити всі свавільні та таємні затримання, а також жорстоке поводження із затриманими, забезпечити притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав людини.

«У липні 2016 року ми зафіксували факти тривалого, свавільного та іноді таємного тримання під вартою, які можуть розглядатися як насильницькі зникнення, а також факти жорстокого поводження із затриманими, як з боку української влади, так і з боку підтримуваних Росією сепаратистів», - нагадала вона.

«З моменту публікації доповіді (Amnesty International та Human Rights Watch) у липні 2016 року, 18 людей, які були описані в цьому звіті і яких було піддано насильницькому зникненню з боку СБУ, всіх 18 людей було звільнено з таємного тримання під вартою харківським підрозділом СБУ. Важливо, що останні троє з-поміж усіх затриманих були звільнені у грудні 2016 року. Наскільки нам відомо, харківський підрозділ СБУ більше не тримає осіб під вартою неофіційно», - підкреслила вона.

Нагадаємо, раніше Amnesty International та Human Rights Watch заявили, що представники української влади, так і проросійські сепаратисти незаконно утримують цивільних осіб протягом довгого часу під вартою, а також піддають їх тортурам.

29 серпня 2016 року було опубліковано доповідь правозахисників Amnesty International і Human Rights Watch, в якій повідомлялось, що з «таємної в’язниці» СБУ були звільнені 13 осіб.