фото УНІАН

Служба безпеки України є найбільшим порушником прав людини та структурою, співробітники якої завдають катувань.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Києві за результатами доповіді з дотримання прав людини в Україні у 2016 році, яка підготовлена Українською Гельсинською спілкою з прав людини, заявив голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Читайте такожTransparency International засудили тиск СБУ на бізнес у сфері відкритих даних

Відео дня

“Служба безпеки сьогодні є найбільшим порушником прав людини. Саме на СБУ найбільше (приблизно половина) скарг на катування, ненадання доступу до адвокатів, затримання без рішення судів... Національна поліція значно дисциплінованіша в цій сфері, ніж СБУ”, - сказав Захаров.

За словами правозахисника, попри спростування, які лунають з боку СБУ, в її структурі всупереч закону продовжують існувати ізолятори тимчасового тримання.

“Жодної реакції на звинувачення від неї (СБУ), на жаль, не звучало”, - заявив Захаров.

Нагадаємо, минулого року делегація підкомітету ООН з питань запобігання катуванням звинуватила Україну у відмові у повному доступі до місць позбавлення волі.

Члени підкомітету були змушені перервати свою поїздку Україною, оскільки їм відмовили в доступі до деяких місць позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, підпорядкованих Службі безпеки України.  

Зокрема, 26 травня СБУ не допустила місію підкомітету ООН з попередження катувань у свої управління в Маріуполі і Краматорську через присутність у її складі росіянина.