У столиці на території Бабиного Яру, на розі вулиць Дорогожицької та Олени Теліги, сьогодні відкрито пам’ятник учасниці антифашистського підпілля, зв`язковій підпільного міськкому КП(б)У і члену диверсійно-винищувальної групи в Києві в 1941-1943 роках Тетяні Маркус.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Київської міської держадміністрації, у церемонії відкриття взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Зіна КАЛАЙ-КЛАЙТМАН, міський голова Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, голова Ради з питань етнополітики при Президентові України Геннадій УДОВЕНКО, меценат проекту, співпрезидент Єврейської конфедерації України Сергій МАКСИМОВ та голова Фонду «Пам’ять Бабиного Яру» Ілля ЛЕВІТАС.

Мер Києва у своєму виступі зазначив, що немає жодної української родини, яка б у Великій Вітчизняній війні не втратила когось із близьких.

Відео дня

“Наш обов’язок докласти максимум зусиль, щоб ніхто не був забутий. Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник юній безстрашній єврейській дівчині, яка віддала життя у боротьбі із нацистськими загарбниками», - зазначив Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.

Тетяна Маркус (1921-1943) у роки окупації нацистами Києва була зв’язковою підпільного міськкому КП(б)У і членом диверсійно-винищувальної групи. За час своєї роботи в підпіллі знищила кілька десятків фашистів. Схоплена нацистами 22 серпня 1942 р. і розстріляна в січні 1943 року.

За особисту мужність і героїчну самопожертву, незламність духу в боротьбі з нацистськими загарбниками у роки Великої Вітчизняної війни Указом Президента України Віктора ЮЩЕНКА від 21 вересня 2006 року №768 Т.Маркус присвоєно (посмертно) звання Героя України.