Пенсійний фонд України стурбований проведенням акції протесту учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які без законних на те підстав, як вважають у Фонді, вимагають проведення перерахунку пенсій.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Фонду.

Як зазначається у повідомленні, вони отримують пенсії відповідно до статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” із застосуванням розміру прожиткового мінімуму при визначенні мінімальних розмірів пенсій.

Відео дня

Так, Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, який набрав чинності з 31 жовтня 2006 року, передбачено, що у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, визначений відповідно до статті 54 цього Закону, а також розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров`ю особам, віднесеним до категорії 1, 2, 3, 4, та розмір щомісячної компенсації сім`ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Перерахунок пенсії здійснюється з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.

Це, в свою чергу, дає можливість для підвищення розмірів пенсій та компенсаційних виплат на коефіцієнт зростання прожиткового мінімуму.

У Фонді зазначають, оскільки після прийняття закону розмір прожиткового мінімуму змінився з 1 січня та 1 квітня 2007 року, органами Пенсійного фонду України забезпечено проведення перерахунків пенсій на коефіцієнт 1,03825 з 1 січня 2007 року та на коефіцієнт 1,06842 з 1 квітня 2007 року.

Як повідомляв УНІАН, у Донецьку 20 березня 12 інвалідів-"чорнобильців" оголосили голодовку "у зв`язку з тим, що Головне управління Пенсійного фонду в Донецькій області і його органи на місцях навідріз відмовилися виконувати… перерахунки раніше призначених пенсій з інвалідності учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС". 22 березня кількість голодуючих збільшилася до 17 осіб. Одного з учасників голодовки було госпіталізовано через різке погіршення стану здоров`я.

На сьогодні перед будівлею Головного облуправління Пенсійного фонду голодують вже 20 інвалідів-"чорнобильців". Як повідомив член ініціативної групи голодуючих Олександр ПУЧКОВ, до них приєдналися "чорнобильці" з Макіївки і Харцизська. О.ПУЧКОВ нагадав, що йде вже дев`ята доба оголошеного голодування, і його учасникам все частіше доводиться викликати медичну допомогу.

О.ПУЧКОВ також зазначив, що голодуючих "ніхто не інформує", чи йде перерахунок їх пенсій, якого вони добиваються.