Керівництво Одеської міськради має намір перейменувати площу Незалежності, повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник міської голови Сергій ЧЕРНЕНКО.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами С.ЧЕРНЕНКА, «питання про перейменування однієї з центральних міських площ мало розглядатися вже на сьогоднішньому виконкомі міськради, але було знято з обговорення – проект рішення відправлено на доопрацювання».

Перший віце-мер уточнив, що керівництво міста планує перейменувати площу Незалежності на площу ім. Бориса Дерев’янка на честь редактора газети «Вечерняя Одесса», який загинув 14 років тому від кулі кілера. Справа в тому, сказав він, що «Б.Дерев’янко працював у районі нинішньої площі Незалежності (до проголошення державної незалежності України іменувалася площею 50-річчя СРСР - УНІАН). І я вважаю, що буде нормально і правильно, якщо ця площа буде перейменована на честь Б.Дерев’янка, а існуючу площу ім. Б.Дерев’янка (колишня площа Конституції СРСР - УНІАН) - на площу Незалежності».

Відео дня

Нагадаємо, 11 серпня 1997 року редактор газети «Вечерняя Одесса» Б.Дерев’янко був застрелений найманим вбивцею, якого було затримано і засуджено. Замовника злочину досі не знайшли.

У 1999 році Одеська міськрада, очолювана тоді Русланом БОДЕЛАНОМ, ухвалила рішення перейменувати площу на честь Б.Дерев’янка.

Як повідомляв УНІАН, керівництво Одеської мерії також планує перейменувати вулицю Затишну в Уютную, вулицю Скісну – в Косвенную, вулицю Івана і Юрія Лип у мікрорайоні Ближні Млини - у вулицю Федора Пішеніна. Це викликало хвилю протестів городян проти відверто русифікаторської політики нинішнього мера Олексія КОСТУСЄВА, який народився в Сахалінській області Росії, але іменує себе «корінним одеситом».

Зокрема, газета «Свободная Одесса» розцінила ці наміри «як початок повзучої насильницької русифікації Одеси і спробу небагатьох проросійськи налаштованих ділків одеської влади, що волею випадку опинилися біля керма, витравити з Одеси її українське коріння».

«Вони бачать її суто російськомовним містом і на догоду своїм московським господарям прагнуть дійсно причесати її на малоруський зразок. А ще намагаються нав`язати одеситам думки на ідеологічні теми, щоб відвернути їхню увагу від дійсно нагальних питань - тарифів і цін, якими влада намагається остаточно задушити населення... І свою організаційну і адміністративну недолугість намагаються прикрити фіговим листком із червоних прапорів, георгіївських стрічок і радянських пісень», - пише газета «Свободная Одесса».

В обнародуваній нещодавно заяві інтелігенції Одеси, зокрема, двадцяти найбільш авторитетних одеських учених-істориків, наголошується, що «дії ряду одеських політиків йдуть врозріз з деклараціями Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА і підривають основи його політики в окремих областях країни, тому що прямо породжують недовіру до щирості цих декларацій». Автори заяви висловлюють переконання, що «жоден український топонім, пам`ятник, меморіальна дошка в Одесі не мають бути скасовані!».