Суд зобов'язав поліцейських відкрити кримінальне провадження після антисемітського висловлювання в Києві перед маршем 14 жовтня минулого року / фото УНІАН

Під час підготовки до Маршу захисників і захисниць 14 жовтня 2021 року в Києві чоловік у військовій формі на ім'я Кахабер Кардава виголосив фразу: "За українську Україну без проклятих ж*дів та м*скалів".

Ідентифікувати його вдалося завдяки журналісту Павлу Кухаркіну, повідомила в Telegram Об'єднана єврейська община України.

Через антисемітський вислів Кардави суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження

Після інциденту 14 жовтня минулого року ОЄОУ звернулася із заявою до ГУНП Києва за ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та до Міністерства оборони з інформаційним запитом. 

В апараті Головнокомандувача ЗСУ повідомили, що у квітні 2017 року солдат Кардава був звільнений з військової служби в запас й зазначили, що прояв дискримінації за ознакою національної приналежності неприпустимий. 

Поліцією кримінальну справу відкрито не було, ОЄОУ звернулася до суду, який постановив внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань.