Чому триває масова роздача повісток? / фото Генштаб ЗСУ

Начальник Львівського обласного ТЦК (у народі територіальні центри комплектування досі називають військкоматами, - УНІАН.) Олександр Тіщенко пояснив, чому на сьогодні на вулицях та в інших громадських місцях масово роздають повістки військовозобов'язаним українцям.

В коментарі УП він наголосив, що з початком дії воєнного стану в Україні військовозобов'язаний сам мав би прийти до центру комплектування, без жодних повісток.

Саме так і вчинила значна кількість українців у перші дні повномасштабного вторгнення. А через неявку решти, щоб оновити їхні облікові дані, й довелося роздавати повістки скрізь.

Відео дня

Представники військкомату ходять з порожніми бланками з печаткою і з підписом начальника ТЦК, хоча за законом кожен документ мав би бути заповнений під конкретного військовозобов'язаного, але це б затягувало процес набору необхідної кількості людей та позначалось би на обороноздатності країни.

Адвокат Артем Крикун-Труш пояснює, що за кожної зміни у житті військовозобов'язаного він має з'являтися до ТЦК - одружився, народилася дитина, змінився стан здоров'я, здобув нову освіту, нову роботу. Та мало хто так робив, тому у військкоматів наразі купа неактуальних облікових даних українців, виникає необхідність їх уточнювати.

Тіщенко наголошує на ще одній проблемі: всі правники розповідають про те, як неправильно вручають повістки. Але, за його словами, треба звертати увагу на інший аспект: оголосили мобілізацію - приходите самі без повістки.

Також начальник Львівського обласного ТЦК нарікає, що часто вручити повістку за місцем проживання не вдається - майже ніхто не відчиняє двері.

Мобілізація в Україні 2023

7 лютого 2023 року Верховна Рада продовжила на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації. Тож масова роздача повісток триватиме мінімум до 20 травня.

Крім того, напередодні Кабмін затвердив новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників від мобілізації. Підприємство може забронювати до 50% працівників. Власники агропідприємств вже б'ють на сполох, адже їхніх працівників можуть мобілізувати, тож обробляти й збирати урожай буде нікому.

Хто має право вручати повістку:

  • працівники органів місцевого самоврядування;  
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • посадові особи військового комісаріату та територіального центру комплектування;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Вас також можуть зацікавити новини: