"Кузня на Рибальському" і "Богдан Моторс" упродовж 2015-2019 років уклали контракти на постачання до ЗСУ військових автомобілів, обладнання та обслуговування / фото ДБР

Державне бюро розслідувань провело обшуки на низці підприємств у Києві та інших областях у рамках кримінального провадження за фактами закупівлі Міністерством оборони України військової техніки, обладнання та послуг неналежної якості та за завищеними цінами.

Про це у четвер, 29 квітня, повідомила прес-служба ДБР.

Читайте такожНовий сюжет про розкрадання в "оборонці": у ГПУ відреагували на закиди щодо хабарництва (відео)Зокрема, слідчі дії проведено на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" та в підрозділах ПАТ "АК "Богдан Моторс".

За даними досудового розслідування, ці підприємства упродовж 2015-2019 років уклали з Міноборони контракти на постачання до Збройних сил України військових автомобілів, обладнання та надання послуг з обслуговування агрегатів військових кораблів.

Йдеться про постачання понад 300 медичних автомобілів "Богдан 2251", понад 800 автомобілів підвищеної прохідності "Богдан (МАЗ) 63172", а також проведення ремонтно-модернізаційних робіт на фрегаті "Гетьман Сагайдачний", закупівлю малих броньованих артилерійських катерів "Гюрза-М", "Кентавр" та інше.

"У ході досудового слідства вивчаються обставини щодо перевищення влади посадовими особами Міністерства оборони України, яке пов’язане із безпідставним завищенням вартості товарів та послуг і постачанням до підрозділів ЗСУ в особливий період неякісної продукції, яка не відповідає вимогам державних стандартів", - повідомили в ДБР.

Зазначені слідчі дії пов’язані із ненаданням суб’єктами господарювання необхідної документації.

Що цьому передувало

  • У лютому 2019 року сайт Bihus.info опублікував інформацію про те, що Олег Гладковський разом із сином Ігорем був причетний до корупційних схем із закупівлі російських запчастин для української військової техніки.
  • П'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського між першим та другим турами президентських виборів 2019 року.
  • Влітку 2020 року прокурори САП і детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі Олега Гладковського. Його підозрюють у зловживанні службовим становищем, що спричинило збитки державі на понад 10,62 млн грн.
  • 22 квітня Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук Ігоря Гладковського.
  • 28 квітня з'явилася інформація, що Державне бюро розслідувань проводить обшуки на підприємствах ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" та підрозділах ПАТ "АК "Богдан Моторс".