Президент прокоментував річницю початку Другої світової / Facebook, Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни заявив про обв’язок перетворити Україну на мирну та щасливу країну для кожного українця.

Відповідне звернення він оприлюднив у Facebook.

Відео дня

Читайте такожЦіла третина українців все ще шкодує про розпад СРСР - опитування

«У вересні 1939 року Друга світова війна прийшла на українську землю, коли Львів, Самбір і Дрогобич зазнали бомбардувань німецькою авіацією. А 22 червня 1941-го війна прийшла в українську столицю. 79 років тому, о четвертій ранку нацистські літаки скинули перші бомби на Київ», - заявив президент.

За словами глави держави, сьогодні, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, країна згадує всіх українців, які постраждали від найбільшої катастрофи ХХ століття.

«Україна втратила у Другій світовій близько 10 мільйонів людських життів. Через війну не народилися майже 13 мільйонів дітей. Ніколи в історії ми не платили більшої ціни за те, щоб залишитися народом, нацією», - додав Зеленський.

«На жаль, та війна й досі породжує багато суперечок у суспільстві. Суперечок про те, чи вона була «своєю», чи «чужою». Гадаю, нам немає про що сперечатися. Та війна так чи інакше зачепила кожну українську родину. Вона дала нам гіркий досвід втрати і досвід подвигу, що надихає. Ми будемо вічно пам’ятати кожного, хто загинув, – військових і цивільних, чоловіків, жінок і дітей. Пам’ятати про те, що ми не лише вижили в тій страшній війні, але й згодом здобули власну державу», - наголосив президент.

Зеленський відзначив, що «наш обов’язок – перетворити її на мирну та щасливу країну для кожного українця».

*** В Україні 22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Відзначається щорічно у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. Встановлений указом президента України від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.