Дозвіл на розрахунки із західними кредиторами стане наступним кроком НБУ у стратегії валютної лібералізації, каже гендиректор ФРУ / фото УНІАН

Якщо Національний банк України дозволить приватним компаніям розраховуватись із західними кредиторами за єврооблігаціями, то це буде логічним кроком регулятора в рамках його стратегії валютної лібералізації. Таку думку висловив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

"НБУ оголосив про три етапи валютної лібералізації. Він вже перейшов на гнучкий курс, прибрав множинність курсів. Потрібно робити наступний крок – надати дозвіл великим українським компаніям, які мають кредити у західних банках або випускали єврооблігації, купувати валюту для розрахунків зі своїми фінансовими партнерами", - сказав він.

За його словами, усі компанії, за які Кабмін подав відповідні клопотання до НБУ, є основою української економіки. "Це промисловість, енергетика, телекомунікації, аграрії. Вони забезпечують сотні тисяч робочих місць та входять до ТОП-100 великих платників податків. Тому, якщо Нацбанк надасть такий дозвіл – це буде дуже слушним рішенням, адже зараз всі ці компанії не можуть робити виплати за кредитами та бондам, а отже, можливий корпоративний дефолт, що стане негативним сигналом для інвесторів", — говорить Іллічов.

Відео дня

При цьому гендиректор ФРУ нагадав, що у 2023 році НБУ дозволив державним компаніям України робити виплати для обслуговування зовнішніх боргів. "Проте для приватного бізнесу поки що діє заборона, хоча саме він зараз ризикує, роблячи основні інвестиції в Україну", - підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України 13 лютого 2024 року звернувся до Національного банку України з проханням дозволити продаж валюти низці українських компаній для розрахунків із західними кредиторами. До списку компаній, яким планується дозволити продаж валюти, увійшли Vodafone Україна, Інтерпайп, Kernel, ДТЕК.