Фільм про евакуацію дітей-сиріт проєкту 'Дитинство без війни' став фіналістом Міжнародного фестивалю короткометражного кіно 'Fotofilm' у Туреччині

Український фільм "Save Generation Ua" про наймасштабнішу евакуацію дітей-сиріт став фіналістом у номінації "Короткометражний документальний фільм" 4-го фестивалю "Fotofilm Internatınal Short Film Festival", який проходив у Стамбулі з 1 по 7 серпня 2023 року. 

"Save Generation Ua" — документальний фільм про проєкт "Дитинство без війни" Благодійного Фонду Руслана Шостака, який здійснив найбільшу евакуацію дітей-сиріт з часів Другої світової війни. З початку повномасштабного вторгнення вдалося врятувати близько 3500 українських дітей разом із супроводжуючими та опікунами. Наразі під прихистком проєкту перебуває близько 600 дітей та осіб, які їх супроводжують. Ще 800 дітей-сиріт та їх опікунів проєкт відправив на оздоровлення до Туреччини протягом цього літа та осені. Ці діти з різних куточків нашої країни. Деякі з них втратили домівку внаслідок ворожих обстрілів і затоплення після підриву Каховської ГЕС.

Фільм "Save Generation Ua" розповідає про початок проєкту та тих, хто допомагав у його реалізації; про труднощі та успіхи, яких вдалося досягти. Головні герої фільму — самі діти-сироти, які діляться своїми історіями порятунку та тим, як змінилося їхнє життя після того, як вони потрапили у благодійний проєкт "Дитинство без війни". 

Відео дня

""Дитинство без війни" — це масштабний проєкт про порятунок дітей-сиріт. А "Save Generation Ua" — це зворушливий фільм про цих самих дітей, яким ми змогли подарувати дитинство без війни. Фільм про труднощі та неймовірні історії порятунку. Ми доклали чимало зусиль, щоб у 14 хвилинах фільму вмістити всі соціальні аспекти та проблеми, з якими довелося зіткнутися. І щоб показати реальне життя сиріт. Їх реальні історії. Те, як війна зруйнувала їхнє дитинство. Ми вдячні, що журі фестивалю "Fotofilm Internatınal Short Film Festival" відзначили наш фільм про українських дітей-сиріт, яким проєкт "Дитинство без війни" надав безпечний прихисток у Туреччині", — ділиться Наталя Масло, директор Благодійного Фонду Руслана Шостака. 

Fotofilm Internatınal Short Film Festival — п’ятирічний міжнародний фестиваль короткометражного кіно в Туреччині, який привертає увагу світових кінематографістів і поціновувачів якісного кіно. Ідея концепції — зібрати разом кваліфікованих продюсерів короткометражних фільмів і режисерів у світі кіно, подивитися їх роботи та позмагатися за найкращий фільм у своїй категорії: короткометражні, документальні, соціальні, відеокліпи, вебсеріали, відеоарти тощо. Загалом на фестивалі було представлено 650 фільмів із 45 країн світу, 145 з яких були показані в міжнародному конкурсі.