Українська влада планує розселити внутрішньо переміщених осіб не у тимчасових модульних спорудах, а у звичайних домах, які будуть зведені у 10 регіонах.

Про це в інтерв’ю виданню "Форбс" заявив перший заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Люди не повинні жити в спортзалах або школах. Ми вибрали проєкти, які можна втілити за три місяці. Це будуть саме квартири – в більшості двокімнатні, але й однокімнатні і трикімнатні", – пообіцяв він.

Відео дня

За оцінками Тимошенка, треба побудувати декілька десятків тисяч квартир. Перші квартири можуть бути отримані через три-чотири місяці, наголосив чиновник.

"Існує багато не введених в експлуатацію, але фактично готових житлових будинків. У найближчий місяць держава почне їх викупати і надавати переселенцям. Усі ці квартири мають бути одразу з ремонтами, з меблями, з побутовою технікою", – підкреслив заступник керівника ОП.

Відповідаючи на питання про те, скільки коштів держава має вкласти у подібний проєкт, він зазначив, що приблизна сума може стати відомою незабаром. Проте на остаточний кошторис влада України не чекатиме.

"Наша мета – через тиждень-два виходити на фундаментні роботи, не втрачаючи час, поки йдуть розрахунки", – сказав Кирило Тимошенко.

Він також додав, що собівартість квартир очікується нижчою за $1000 за кв. м.

"Це буде набагато менше за тисячу доларів. Ми поговорили з будівельниками з кожного регіону, щоб вони мінімізували свою "дельту" і розробили варіанти, як побудувати все дешево, але якісно", – наголосив заступник керівника ОП.

Раніше Кирило Тимошенко також повідомляв, що держава відшкодує громадянам втрату будинку чи квартири внаслідок бойових дій – таким є завдання президента України Володимира Зеленського. Для отримання компенсації постраждалим громадянам слід подати відповідну заяву у застосунку Дія, роз’яснив Тимошенко.