Геннадій Труханов / фото УНІАН

Світ має, нарешті, визнати, що Росія свідомо завдає шкоду культурній спадщині всього людства. Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов за підсумками зум-конференції з представниками ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики і Міністерства закордонних справ України.

"Крім терору мирного населення, ворог здійснив злочин відносно світової спадщини - історичний центр Одеси, що віднедавна охороняється ЮНЕСКО. Внаслідок ударів, що рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні", - сказав Труханов.

Відповідно частини 3 статті 6 Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, кожна держава-підписант цієї Конвенції зобов'язується не вдаватися до будь-яких навмисних дій, що могли б завдати прямо чи посередньо шкоди культурній і природній спадщині, яка розміщена на території інших держав-сторін цієї Конвенції. Наразі цей документ підписали 195 держав. Серед них - Російська Федерація.

Відео дня
Мер Одеси Геннадій Труханов вимагає виключити Росію з ЮНЕСКО

Також, відповідно до розділу VI Декларації ЮНЕСКО щодо навмисного руйнування культурної спадщини 2003 року, держава, яка навмисно руйнує культурну спадщину, що має велике значення для людства, як включену, так і не включену до списку ЮНЕСКО, несе відповідальність за таку руйнацію згідно з міжнародним правом.

За словами Труханова, наразі РФ свідомо руйнує одеську спадщину - в безпосередньо охоронній зоні.

"Ми звертаємось до керівництва ЮНЕСКО розглянути питання позбавлення Росії членства в організації. Прошу міжнародну спільноту підтримати позицію Одеси. Терористам не місце в цивілізованому суспільстві!", - сказав Труханов.