Ігор Терехов / фото УНІАН

Мер Харкова Ігор Терехов має сплатити штраф у розмірі 3,4 тис. грн за спілкування російською мовою у зверненнях до харків'ян в ефірі інформаційного телемарафону.

Про це у Facebook повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. За його інформацією, він виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" харківським міським головою Ігорем Тереховим.

Як зазначено у постанові, Терехов у зверненнях до харків’ян в ефірі телемарафону "Єдині новини" застосовував недержавну мову, чим порушив частину першу статті 12 Закону.

Відео дня

"За вчинення зазначеного адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 188 (52) Кодексу України про адміністративні правопорушення, застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн", - йдеться у повідомленні.

Також винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження за порушення частини 6 статті 27 мовного законодавства, відповідно до якої офіційні інтернет-представництва мера Харкова у Facebook та Telegram мають бути виконані державною мовою.

Зазначається, що вказані постанови набирають законної сили після закінчення строку на їх оскарження - до 4 грудня 2022 року.

Закон про мову

З 16 липня 2022 року всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, YouTube, Viber та Telegram-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються як Інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати версію українською мовою. Ця версія не може мати менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.