Міноборони закупило екіпірування для ЗСУ за завищеною у три рази ціною / facebook.com/43oabr

У Міноборони України закупили куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, завищеною в 3 рази.

Як йдеться у розслідуванні ZN.UA, восени 2022 року Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою "Vector avia hava araçlari" на поставку зимового одягу. За даними джерел видання, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн дол. і 202 тис. штанів на 13 млн дол. 

"Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 баксів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 дол. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні", - пише видання.

Відео дня

За даними журналістів, середня вага китайських курток була два кілограми. А турецької - 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою. У розпорядженні ZN.UA є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia.

Міноборони закупило куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, завищеною втричі - ЗМІ
Міноборони закупило куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, завищеною втричі - ЗМІ
Міноборони закупило куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, завищеною втричі - ЗМІ
Міноборони закупило куртки та шоломи для ЗСУ за ціною, завищеною втричі - ЗМІ
Супровідні документи / ZN.UA

"Тут чудово видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з "камуфляжних" на "зимові повітрозахисні" і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку", - йдеться у матеріалі.

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз встановив, що "поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням". А зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором №VV2022- М1708, кордон у Молдові перетинав із документами 27 500 дол. за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 дол. Понад те, куртки з цієї партії вже продаються на OLX.

Куртки для ЗСУ продають на маркетплейсі / скриншот

До речі, Міноборони втридорога купувало шоломи для бійців. Чиновники міністерства замовили і оплатили товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА. По факту, це виявилися шоломи з нижчим рівнем захисту NIJ 2.

Ці епізоди слідство нібито розслідує в рамках провадження щодо екс-заступниця міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Скандальні закупівлі в Міноборони

Кілька місяців тому ЗМІ дізналися, що Міноборони підписало угоду на послуги організації харчування військових частин у 2023 році на 13,16 млрд грн з фірмою зі статутним капіталом у 1 тисячу гривень, що, на думку видання, вказує на те, що для угоди було створено "фірму-прокладку".

23 січня у Національному антикорупційному бюро повідомили, що розпочали розслідування щодо закупівлі продовольства для армії ще до розголосу в ЗМІ. Зокрема, з-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн.

24 січня заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку на тлі скандалу, цього ж дня Кабмін звільнив його. Також після скандалу із закупівлею Міністерства оборони України продуктів для військових було звільнено директора Департаменту закупівель Богдана Хмельницького. Харчування військових продовжили здійснювати за контрактами минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини: