Чи має ТЦК повноваження вас затримувати? / фото Генштаб ЗСУ

Адвокат Роман Сімутін назвав внесення даних призовника про розшук до інформаційно-пошукової системи МВС "Армор" цілковитою профанацією. 

"Нині ж вносять до бази лише на підставі звернення ТЦК про доставку. Не затримання, а саме доставку, що передбачає виключно добровільність, а поліція ставить помітку як "розшук", - каже він у своєму YouTube-каналі.

Сімутін наголосив, що розшукувати мають справжніх ухилянтів, які дійсно відмовилися від своєї повістки чи не з'явилися до ТЦК, а не будь-кого, чиє прізвище та ім'я впишуть у звернення про доставку.

Відео дня

Адвокат наголосив, що ніхто, навіть працівники поліції, не мають достатніх повноважень вас затримати за статтями 210, 210-1 КУпАП.

"Чому? Бо вказані статті не несуть загрози для оточуючих і не потребують негайного припинення правопорушення шляхом затримання, застосування фізичної сили та доставкою до відділку. Саме тому поліція й викликає ТЦК, бо вже наїлася відписуватися за незаконні затримання. Тепер діють "тихою сапою", мовляв, ми вам знайшли ухилянта – їдьте й самі розбирайтеся", - каже правник.

За його словами, саме тому ми й спостерігаємо "бусики", бійки, погоні й навіть попереджувальні постріли у повітря.

"Повторюся: станом на сьогодні жодних правових підстав для затримання, а особливо для застосування сили та спецзасобів, у структури ТЦК немає, бо її офіційно не уповноважили для таких дій", - заявив Сімутін.

Якщо ж вас затримали, адвокат радить нічого не підписувати, не надавати свої дані, а одразу після звільнення йти до прокуратури та писати заяву про незаконне затримання і позбавлення волі. 

Як поводитися, якщо вас "скручують" й везуть до ТЦК

Раніше адвокат Ростислав Кравець розповів, як потрібно військовозобов'язаним українцям поводитися при врученні повістки або в ситуаціях, коли вас затримують й намагаються відвести до ТЦК для проходження військово-лікарської комісії або уточнення даних. Насамперед правник не радить сперечатися чи битися з представниками військкомату. 

Адвокат Андрій Новак пояснював, що "пакування" людини після вручення повістки навіть у поліцейське авто або автобус - незаконне. Він наголосив, що військовозобов'язаний має сам прибути до військкомату.

Вас також можуть зацікавити новини: