Чи можуть вручати повістки відразу після перетину кордону? / фото телеграм-каналу МВС

В Україні триває мобілізація, але деякі українські військовозобов'язані чоловіки або залишили країну до початку повномасштабного вторгнення РФ, або вже в розпал великої війни. Тому адвокат Тарас Никифорчук у своєму YouTube-каналі детально пояснив, що чекає на чоловіків при поверненні додому.

Так, адвокат прокоментував інформацію ЗМІ про те, що чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону, можуть покарати за недотримання закону про мобілізацію штрафом у розмірі 3,4-5,1 тис. грн, а в разі нелегального перетину кордону нібито "світить" штраф до 8,5 тис. грн.

"Це дуже сильно схоже на якусь дурницю і набір слів... Смію всіх запевнити, що такого штрафу, згідно з нашим законодавством, немає. Але існує штраф за незаконний перетин кордону від 3,4 тис. Цей штраф можуть стягнути з людини, якщо вона буде повертатися. Тобто якщо вона залишається за кордоном, то навіть якщо вона незаконно покинула нашу територію, все одно жоден адмінштраф ніхто не зможе стягнути", — зазначив Никифорчук.

Що стосується кримінальної відповідальності, продовжив фахівець, то до неї можуть притягнути тільки тих чоловіків, які отримують повістки й тікають за кордон. Їм загрожує до 5 років позбавлення волі. Правда, скрізь є нюанси, кожен випадок буде розглядатися індивідуально.

Адвокат каже, що якщо людині вручили повістку, а вона не прийшла, навряд чи її зможуть притягнути до кримінальної відповідальності, тут може йтися про можливу адмінвідповідальність. 

"Якщо людина вже отримала повістку, пройшла медкомісію, її відправили в армію, а вона звідти втекла, не доїхала, не дійшла, то тут дійсно може йтися про притягнення до кримінальної відповідальності", — наголосив Никифорчук.

Він стверджує: якщо чоловік виїхав з України незаконно - в обхід пунктів пропуску, за підробленими документами, — то надалі на нього не чекає кримінальна відповідальність.

Якщо військовозобов'язаний українець виїхав за базою "Шлях" за кордон і не повернувся, його не зможуть притягнути до кримінальної відповідальності, запевнив адвокат.

Також Никифорчук заявив, що прикордонники не мають права вручати людині повістку. Також співробітники поліції не повинні вас везти в центр комплектування одразу після перетину вами кордону. "Для того, щоб людину куди-небудь везти, вона повинна вчинити або адміністративний, або кримінальний злочин", — підсумував він.

Чи можуть військовозобов'язаним українцям вручати повістки за кордоном

В Україні наприкінці 2022-го року затвердили нові правила військового обліку, один з пунктів стосується військовозобов'язаних українців за кордоном - сприяння їхньому поверненню в країну.

Адвокат Андрій Новак пояснив, що за кордоном ніхто не уповноважений вручати повістки українцям. Також він заявляв, що повернути військовозобов'язаного в Україну неможливо.

Раніше Никифорчук заявляв, що якщо людина потрапляє на територію іншої держави - законно чи не законно, — потрібні правові підстави для того, щоб її повернути.

Вас також можуть зацікавити новини: