Чи справді всіх військовозобов'язаних зможуть повернути з-за кордону? / фото телеграм-каналу МВС

Напередодні речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив, що чоловіків-втікачів за кордон повертатимуть до України. Таку заяву у своєму YouTube-каналі прокоментував адвокат Тарас Никифорчук.

Насамперед він пояснив, що таке незаконний перетин кордону. Це, зазначив адвокат, не той варіант, коли військовозобов'язані виїхали за певними довідками, дозволами чи ще до початку повномасштабного вторгнення й не повернулися. 

Никифорчук пояснив, що за незаконний перетин кордону людині загрожує адмінвідповідальність, штраф. 

"Якщо людина потрапляє на територію іншої держави - законно чи не законно, - потрібні правові підстави для того, щоб її повернути. Те, що у нас у країні запроваджено воєнний стан, те, що у нас є заборона на виїзд для чоловіків, це не є підставою для того, щоб повернути людину назад на територію України", - каже адвокат.

Які ж є для цього підстави? Для цього людина повинна вчинити кримінальний злочин на території України, достатньо серйозний при тому. Надалі ця людина повинна переховуватись від слідства, тобто їй має бути оголошена підозра й мають бути на неї матеріали, які б свідчили, що людина переховується від слідства або суду.

"Якщо є підтверджена інформація, що людина втекла за межі України, то відповідно проводиться засідання суду, подається клопотання. І суддя оголошує людину в міжнародний розшук. Ухвала суду передається у прокуратуру, а потім вона потрапляє в Інтерпол", - пояснює фахівець.

Він наголошує, що певні рішення нашої прикордонної служби, або прикордонної служби іншої країни - не підстава для того, щоб передати людину назад в Україну. Для цього має бути ухвала суду, коли людину можуть затримати, утримувати, конвоювати й передати.

Чи можуть військовозобов'язаним українцям вручати повістку за кордоном

В Україні наприкінці 2022-го року затвердили нові правила військового обліку, один з пунктів стосується військовозобов'язаних українців за кордоном, зокрема сприяння їхньому поверненню до країни.

Адвокат Андрій Новак пояснив, що за кордоном ніхто не уповноважений вручати повістку українцям. Також він заявляв, що  повернути військовозобов'язаного до України неможливо.

Вас також можуть зацікавити новини: