Українська молодь має повернутися з Європи і піти на фронт, вважає польський депутат / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Європейські країни, що прийняли багато українських біженців, мають створити механізми повернення в Україну військовозобов’язаних для їх мобілізації на фронт. Таку думку висловив голова Комітету у закордонних справах Сейму Польщі Павел Коваль в інтерв’ю виданню Sestry.

На його думку, п‍роблема з мобілізацією в Україні частково пов’язана з тим, що багато людей виїхали за межі держави. Зокрема польский депутат посилається на "деякі дані", що стверджують про скорочення наявного населення в Україні нібито нижче позначки у 30 млн осіб. 

За словами Коваля, потрібно задіяти механізми, аби повернути назад молодих українців, "які можуть боротися, які хочуть воювати".

Відео дня

"На це також повинні бути скеровані дії країн, де перебуває багато українців. Тобто треба дбати про те, щоб під час отримання дозволів на роботу, продовження терміну перебування, на партнерських засадах відбувалася перевірка, чи люди, які перебувають на території інших країн ЄС, могли би бути мобілізованими в Україні", – вважає польский депутат. 

Він зокрема зазначає, що такий підхід "спустив б пару" тим, хто стверджує, що українці виїхали в Європу, аби не йти на фронт і не боронити свою країну.  

Посилення мобілізації в Україні

Як писав УНІАН, у Верховній раді зараз триває обговорення нового законопроекту про посилення мобілізації. Серед іншого він пропонує інструменти для повернення та залучення на службу у війську людей, що зараз перебувають за кордоном. Однак самі ж депутати визнають, що зараз щодо цієї категорії українців є "більше питань, ніж відповідей".

Колишній командир роти батальйону "Айдар", військовий аналітик Євген Дикий вважає, що спроби української держави примусово мобілізувати чоловіків, які зараз перебувають за кордоном, не принесуть відчутної користі, але дуже нашкодять іміджу країни.

Вас також можуть зацікавити новини: