Метінвест відмовився від податкових пільг на 350 мільйонів гривень на користь держави і Запоріжжя / metinvestholding.com

"Запоріжкокс", "Запоріжвогнетрив", Запорізький ливарно-механічний завод і спільне підприємство "Запоріжсталь" відмовилися від податкових пільг, передбачених для підприємств під час дії воєнного стану.

Сума відрахувань, додатково сплачених запорізькими металургами Метінвесту до державного бюджету, перевищує 350 млн гривень - з них понад 200 млн гривень одержали місцеві бюджети.

Згідно із законом, підприємства Запорізького району могли скористатися пільгами та не сплачувати частину податкових нарахувань – зокрема, податок не землю, на нерухомість та екологічний податок – за період з березня по грудень 2022 року. Якщо бізнес перерахував ці платежі за вказаний період до бюджетів в повному обсязі, підприємство має право скорегувати суму нарахувань і вважати їх платежами, внесеними в казну авансово.

Відео дня

"Принципова позиція Метінвесту - максимально і всебічно підтримувати Україну в цей складний для всіх нас час. Наприклад, програми допомоги захисникам Запоріжжя або фінансової підтримки запоріжців, які постраждали від обстрілів, було б неможливо виконати без багатомільйонних відрахувань Метінвесту в Запоріжжі. Своїм рішенням ми гарантуємо сьогодні фінансування життєво необхідних статей витрат міста. Ми працюємо на перемогу України і наближаємо її різними способами, і рішення в умовах воєнного стану утриматися від використання податкових пільг на користь держави і міста – один з них", – зазначив операційний директор Групи Метінвест Олександр Мироненко.

Наскільки вагомим внеском у підтримку міста стало це рішення відповідального бізнесу, розповів секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв: "Якби не був внесений екологічний податок, податки на землю і нерухомість, то місто недоотримало б понад 920 млн гривень. А це дуже велике навантаження на бюджет. Це фактично два місяці повної життєдіяльності міста".

Нагадаємо, у 2022 році, попри тимчасову вимушену консервацію потужностей, втрату логістичних шляхів та суттєве скорочення обсягів виробництва, запорізькі підприємства Метінвесту сплатили всі податки в повному обсязі. Загальна сума сплачених за 2022 рік відрахувань і зборів до бюджетів усіх рівнів склала 3,4 млрд. гривень. З них до місцевих бюджетів запорізькі підприємства Метінвесту - "Запоріжсталь", "Запоріжвогнетрив", "Запоріжкокс" та Запорізький ливарно-механічний завод - спрямували майже 820 млн гривень.