Російських військових заочно засудили до 12 років тюрми / фото Тетяни Веселовської

На Чернігівщині до 12 років ув’язнення засуджено 15 російських військовослужбовців, які під час окупації утримували в підвалі школи в селі Ягідне 368 людей. 

Як зазначається у повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора, російських військовослужбовців було визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб (ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 438 ККУ), у порядку спеціального судового розгляду.

"Доведено, що на початку березня 2022 року військові ЗС РФ, перебуваючи в окупованому с. Ягідне Чернігівського району, позбавили волі та насильно утримували в підвалі Ягіднянської школи в якості "живого щита" 368 людей, серед яких - 69 неповнолітніх", - зауважили у прокуратурі.

Таким чином, місцеві жителі використовувалися для прикриття командного пункту від можливих наступальних дій з боку Збройних сил України.

"Через нелюдські умови утримання та ненадання необхідної медичної допомоги у "підвалі смерті" померли десять цивільних осіб", - нагадали у ОГП.

Більшість цих військовослужбовців – з Республіки Тува / фото Офіс генпрокурора

Як зазначається в сюжеті ТСН, більшість цих військовослужбовців – з Республіки Тува. Суд був заочним, на ньому сьогодні не були присутні ні підсудні, ні їхні державні адвокати. 

Місцеві жителі кажуть, що цей вирок для них є важливим. Вони також розповіли, що російські окупанти знущалися й з тварин.

"Їли і вбивали собак. І з людьми не церемонилися: штовхали, били. Якби ж вони нам трапилися, так ми б їх пороздирали. Довічно треба (засудити їх – УНІАН)", - сказала одна з місцевих жительок.

Суд над військовими РФ, які утримували у Ягідному майже 400 бранців

З 3 по 31 березня 2022 року в підвалі школи у Ягідному на Чернігівщині російські окупанти утримували майже 400 мирних жителів, з яких 69 – діти. Цих людей використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було "штабом" окупантів.

Через нелюдські умови утримання – відсутність достатнього простору, санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води – померли десять людей похилого віку.

Нещодавно у районному суді Чернігова завершився розгляд справи щодо 15 російських військовослужбовців, які примусово утримували жителів села в підвалі школи.  Під час суду, який тривав кілька місяців, свідчення надали понад 80 жителів Ягідного.

Справа щодо командира окупантів, якого ідентифікували українські журналісти, виділена в окреме провадження.

Вас також можуть зацікавити новини: