REUTERS

Суддя Личаківського райсуду Львова Сергій Гирич визнав невинним львів'янина, на якого поліцейські склали протокол за нібито порушення карантинних норм.

Про це йдеться у судовій ухвалі в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

7 квітня близько 22:40 чоловік перебував з двома особами біля кав'ярні "Violin-coffee", чим порушив вимоги пп. 5 п. 2 постанови Кабінету міністрів від 11 березня 2020 року № 211, тобто вчинив правопорушення, передбачене ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відео дня

"Чоловік, на якого було складено протокол, у суді пояснив, що дійсно, ввечері з двома своїми знайомими стояв біля кав'ярні на відстані 2 метри один від одного та розмовляв з ними. Всі троє осіб бачили, як поряд проїхали два службових автомобілі поліції і працівники пішли на якийсь виклик. Через 15 хвилин вони повернулися, підійшли до них і пояснили, що вони порушують правила карантину і склали на нього протокол. Чоловік сказав, що порушення законодавства не вчиняв", - йдеться в документі.

Читайте такожПрикуту до ліжка москвичку оштрафували за "порушення" самоізоляції

Суддя в обґрунтуванні відмови стягувати з чоловіка штраф зазначив, що місце, де стояли ці люди, не є сквером, оскільки його немає серед переліку скверів, що затверджений міською владою Львова, а визначення поліції того місця як скверу на підставі того, що "там є лавочки", є правовим свавіллям.

Також суддя зазначив, що у поліції немає жодних даних, що чоловік, на якого склали протокол, є вірусоносієм або хворим на коронавірусну хворобу, а відтак він не є особою, якій обмежується пересування у відповідності до закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" через реальну небезпеку зараження оточуючих.

Крім того, суддя зазначив в ухвалі, що конституційні права і свободи людини і громадянина, до яких належить і право вільного пересування територією України, не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України, а доказів того, що саме у законний спосіб чоловіку обмежене вільне пересування, поліцією не було надано. Тому суддя дійшов висновку, "що посилання працівника поліції на наявність у діях чоловіка складу правопорушення, передбаченого ст.44-3 КУпАП, оскільки він порушив припис постанови КМУ, яким йому обмежено право пересування і перебування у сквері, не ґрунтується на законі".

Також суддя Гирич в ухвалі висловив переконання, що "Конституція - вічна, а коронавірус - тимчасовий" та процитував латинською мовою вислів австрійського імператора Фердинанда I про справедливість, зазначивши, що погоджується з ним: "Fiat justitia et pereat mundus", що в перекладі означає "Нехай панує справедливість, якщо навіть від цього загине світ".

Як повідомляв раніше УНІАН, Приморський районний суд Одеси суд оштрафував на 17 тис. грн чоловіка за те, що він перебував на вулиці під час карантину без документів.