Головні новини України 30 жовтня 2020 / фото REUTERS

Президент Зеленський просить Раду звільнити весь склад Конституційного суду. Судді КСУ тим часом зібралися на брифінг, намагаючись пояснити, чому визнали неконституційною норму про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації.

Ініціатива звільнення всього складу КСУ

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного суду після скандального рішення щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу України.

В Офісі президента, зокрема, хочуть "тотального перезавантаження" КСУ.

Відео дня

Судді Конституційного суду зібралися на брифінг, намагаючись пояснити, чому визнали неконституційною норму про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації.

Голова Конституційного суду Андрій Тупицький заявив, що законопроект Зеленського про розформування складу КСУ має ознаки "конституційного перевороту".

ДБР відкрило провадження щодо Тупицького. Голову КСУ підозрюють в незаконному володінні земельною ділянкою в окупованому Криму.

Протест під Конституційним судом

Під будівлею Конституційного суду України пройшов мітинг громадян, які обурені його рішенням про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Поліція ж посилила охорону КСУ, обіцяючи "негайну реакцію" на правопорушення.

Загострення на Донбасі

В районі проведення ООС на Донбасі в результаті ворожого обстрілу загинуло двоє українських військових. З огляду на ситуацію, Україна ініціює термінове засідання підгрупи ТКГ.

Актуальні новини 30 жовтня 2020 / фото УНІАН

Новий "рекорд" коронавірусу

В Україні за добу зареєстрували рекордні 8 312 нових випадків зараження коронавірусом.

Всього з початку пандемії в країні хворобу COVID-19 діагностували у 378 729 українців, із яких 155 026 людей одужали, 7 041 – померла.

Оновлення карантинних зон

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оновила епідемічне зонування в Україні, воно почне діяти з 2 листопада.

Разом із тим, у Кабміні анонсували новий принцип карантинного поділу України.

Головні новини України: що важливо знати 30 жовтня 2020