Під КСУ триває мітинг / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Столичні правоохоронці посилили охорону правопорядку біля будівлі Конституційного суду, де від самого ранку зібралися протестувальники.

Про це повідомила прес-служба поліції Києва.

Зокрема, поліцейські проводять з мітингувальниками превентивну роботу щодо профілактики та недопущення скоєння будь-яких правопорушень.

Читайте такожУчасники мітингу біля КСУ намагаються потрапити всередину будівлі суду

"Правоохоронці звертаються до організаторів та учасників акції дотримуватися норм чинного законодавства, не порушувати громадський порядок та сприяти поліцейським у виконання ними службових обов’язків. Наголошуємо, поліція негайно реагуватиме на будь-які прояви порушення вимог Закону та у межах своєї компетенції і службових повноважень притягуватиме винних осіб до адміністративної чи кримінальної відповідальності", - йдеться у повідомленні.

Що відбувається під КСУ: відео

  • Під будівлею Конституційного суду України триває мітинг громадян, які обурені його рішенням щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Протестувальники закидали суд фаєрами, презервативами і димовими шашками.
  • У якийсь момент до них вийшов чиновник, проте діалогу з ним не склалося, тому активісти вимагають від суддів КСУ добровільно піти у відставку.

Атака КСУ на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.