Зеленський пропонує припинити повноваження КСУ / фото УНІАН

Радник керівника офісу президента України з комунікацій Михайло Подоляк впевнений, що депутати повинні проголосувати результативно за президентський законопроект щодо Конституційного суду, оскільки іншого виходу, як тотально перезавантажити КСУ, точно немає.

Читайте такожЗеленський проситиме Раду звільнити весь склад Конституційного суду

Про це він заявив у коментарі УНІАН.

Відео дня

За словами Подоляка, президент швидко оцінив ризики, які пов'язані з нинішнім складом Конституційного Суду.

"І швидко ініціював оптимальні кроки, які повинні, по ідеї, купірувати кризу в зародку", - зазначив радник.

Він нагадав, що вчора, 29 жовтня, Рада національної безпеки і оборони дала політико-правову оцінку ситуації.

"Сьогодні вранці вийшла вже вулиця. Трохи пізніше депутати повинні проголосувати результативно за президентський законопроект", - додав Подоляк.

"КСУ в нинішньому складі точно не відображає зміни, які відбулися за останній рік в нашій політичній еліті. Майже всі члени КСУ поставлені туди двома попередніми президентами. І тому іншого виходу, як тотально перезавантажити КСУ, точно немає", - підкреслив він

Безсумнівно, за словами Подоляка, юридична команда президента Зеленського ретельно порахувала всі варіанти розвитку ситуації і "вибрала тільки найоптимальніший".

Пропозиція Зеленського щодо припинення повноважень КСУ

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону № 4288, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного Суду.

Документ визначено як невідкладний.

Читайте такожДБР викликало голову Конституційного суду Тупицького на допит

У тексті законопроекту йдеться, зокрема, про те, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (що не створює правових наслідків) як прийняте суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів".

Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності Законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.

Законопроектом передбачено, що норми щодо е-декларування діятимуть у тому ж обсязі, що і до рішення КСУ.

Атака КСУ на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників та скасував повноваження НАЗК щодо перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного Суду.