Абсолютна більшість громадян в Україні зараз не збираються переїздити, дізналися соціологи / фото Марина Григоренко

Попри те, що в черговий раз Росія завдала ракетного удару по Україні та використала десятки дронів, понад 90% українців не мають намірів переїжджати з нинішнього місця проживання.

З респондентів 91% не збирається покидати нинішнє місце проживання, а серед тих, хто все ж має такий намір, 71% вказали про переїзд у межах України (найбільше - на захід країни чи "додому"), тільки 20% - за кордон, про це свідчать результати сьомої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження з тематики місцевого самоврядування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у жовтні-листопаді 2022 року.

Також дослідження продемонструвало, що значна міграція у перші місяці повномасштабної війни не викликала великої соціальної напруги в громадах. 72% постійних мешканців і мешканок приймаючих громад позитивно ставляться до внутрішньо переміщених осіб (ВПО), тоді як тільки 6% негативно, а інші нейтрально.

Відео дня

Четверо з п'яти (81,8%) опитаних допомагали ВПО у своїй громаді. При цьому 77,5% ВПО відчувають позитивне ставлення до себе, всього 3% - негативне, інші говорять про нейтральне ставлення до себе.

Опитування проводилося на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні" у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та у координації з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Дослідження проводилося на усій території України, крім територій, які були вже тимчасово окупованими станом на 23 лютого 2022 року. Для аналізу використовувалися дві вибірки: загальноукраїнська (2000 інтерв’ю) та внутрішньо перемішені особи (701 інтерв’ю). Похибка не перевищує 2,4% для всеукраїнської вибірки і 4,1% для вибірки ВПО.

Настрої населення в Україні під час війни з Росією - що треба знати

Росіяни з осені завдали низку масованих ударів по українських енергетичних об'єктах, виникли проблеми з електро-, водо- й теплопостачанням, а також зі зв'язком.

Наприкінці жовтня було опубліковано опитування, проведене аналітичним центром міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal, згідно з яким 67% громадян України планували залишитися на Батьківщині взимку попри ворожі удари по енергосистемі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що з нашої держави під час повномасштабної війни з Росією вже виїхали понад 14 мільйонів осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: