Парад до Дня незалежності / фото УНІАН, Олександр Синиця

Читайте такожЗ танками та літаками: у Києві пройшла перша репетиція параду з нагоди 30-річчя Незалежності України (фото, відео)У недавньому часі було оголошено, що День Незалежності 2021 Україна відзначить голосно. Чинний президент Володимир Зеленський спочатку відмовився від проведення параду. Порахував, що гроші, витрачені на захід, краще буде віддати на премії військовим.

Суспільство розділилося на "два табори". Одні вважали рішення правильним, інші стверджували, що військовий парад підтверджує бойову міць країни і державне свято - відмінний привід, щоб її продемонструвати.

Парад у Києві - думка учасників АТО

Чи потрібен парад у Києві / Степанов АНАТОЛІЙ / УНІАН

Руслан Кошулинський - старший сержант, учасник АТО у складі 44-ї артилеристської бригади, заступник голови ВРУ у 2012 - 2014 рр, каже:

Відео дня

Однозначно в Україні потрібні військові паради. Це навіть не обговорюється. Під час війни - це можливість українцям побачити ту силу, яка їх обороняє і захищає, відчути спільну міць, яка згодна з цивільними і військовими, що це - єдине ціле. На превеликий жаль, під час війни досі суспільство розділене: військові живуть своїм життям, а цивільне населення - своїм. Тобто влада не змогла поєднати це все в єдиний моноліт, який би став на захист своєї країни. І тому військовий парад в цьому аспекті, як морально-вольова складова, вкрай необхідна. Показати, з чим ми є, як ми є і чи зможемо ми захистити українців. Тому я повністю за військовий парад, обов'язково військовий парад потрібен.

Руслан Кошулинський вважає, що люди, які просторікують про витратність парадів і пропонують витратити гроші на озброєння або премію військовим, лукавлять. Він стверджує, що в 2014-15 роках військовим ніхто такої, як зараз, зарплати не платив. А зараз, якщо запитати у офіцерів, хто приходить, то дуже часто приходять заробітчани, за гроші. А війна - це не тільки гроші. Війна - це моральний, духовний стан українського війська і суспільства. Це - поєднання двох факторів.

Маємо яскравий приклад - сьогоднішній Афганістан. Озброєні сучасною американською зброєю війська, які не мають морального духу, не можуть протистояти не дуже озброєним військам. А що таке моральний дух? Парад - це, насамперед, моральний дух - як для військовослужбовців, так і для суспільства.

Він згадує:

У 2014-15 роках, якщо військовий стояв на вулиці і ловив машину, то тоді і повинні були за честь підвезти. Зараз сприйняття військовослужбовця в Україні - це як заробітчанин, який там щось десь проблеми нам вішає свої. Ніхто сьогодні у Франції не говорить, що не треба військового параду, або в Британії, або в США, які є ядерними країнами. Парад - це міць. Це показ суспільству, хто і чим його захищає. Тому моральна складова параду є базовою.

Підсумовуючи, Руслан акцентує увагу - є два паради: офіційний і неофіційний (марш Захисників України). Якщо люди вважають за доцільне окремо пройти своїм походом по столиці, ніхто це заборонити не може. Якщо сьогоднішня влада не асоціюється сьогодні у них з військовим побратимством, з тим, хто разом з ними воював і відстоював, тому ветерани проводять свій парад.

Парад до Дня Незалежності - як це буде

Програма святкування Дня Незалежності / УНІАН

У Києві на Хрещатику пройдуть три колони: 

  • Піша - представники всіх сил безпеки і оборони України, Кінологічні підрозділи України. 
  • Повітряна - Повітряні Сили, Сухопутні війська, Військово-морські сили, Державна прикордонна служба України, Національна гвардія України, Національна поліція України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, державне підприємство "Антонов".
  • Механізована - озброєння і військова техніка сил безпеки і оборони України, а також військова техніка країн-партнерів.

Обіцяють, що з Труханового острова додатково запустять артилерійський салют, а в кінці параду буде проліт бойових літаків, спуск сигнальних ракет і дим, пофарбований у кольори державного прапора України.

Вас також може зацікавити: