Сергій Лямець пояснив, чому Жумаділову "не місце" на посаді керівника військових закупівель / фото прес-служби компанії

Призначення очільником військових закупівель людину, член родини якої має російське громадянство, відкриває можливості для шантажу російськими спецслужбами.

Про це пише блогер, екс-редактор "Економічної правди" Сергій Лямець у своєму блозі "Жумаділов – новий Коболєв, плюс російський паспорт дружини" на сайті "Українські новини".

Він послався на розслідування журналіста Юрія Ніколова, який з’ясував, що дружина Арсена Жумаділова має російське громадянство.

Відео дня

"Не треба бути контррозвідником, аби зрозуміти: Жумаділов є вразливою ланкою. Родичі в окупації - це завжди ризик того, що росіяни шантажуватимуть Жумаділова в обмін на життя рідних. Ці методи працюють віками, то чому вони не мають працювати на Арсені Жумаділові?" - задається питанням Сергій Лямець.

На його думку, перша-ліпша перевірка СБУ повинна була виявити цей факт і завернути кандидатуру Жумаділова на посаду керівника військових закупівель, але цього не відбулося

Сергій Лямець зазначає, що сам факт створення Агенції, яку очолив Арсен Жумаділов, несе низку ризиків. Один з них - що її керівник не є політичною фігурою та державним службовцем. Відповідно, правоохоронні органи матимуть набагато менше повноважень для його контролю. Крім того, сама агенція має набагато менше регуляцій та потенційних точок контролю з боку правоохоронців, ніж відповідний департамент у міністерстві. В якості прикладу журналіст наводить паралелі із таким же закритим для перевірок НАК "Нафтогаз". 

"Відсутність статусу держслужбовця - то вкрай серйозна річ. Арсен Жумаділов не складатиме декларації та вийде з-під уваги НАЗК та антикорупціонерів. До нього не буде застосовуватися ціла купа статей кримінального кодексу, бо Агенція - дарма що державне підприємство. Вона вважається приватною структурою, фірмою. Спитайте в Коболєва, який кілька років тому довів, що державна компанія "Нафтогаз" є незалежною від держави. До НАК "Нафтогаз" роками не могли потрапити державні аудитори навіть для того, аби перевірити бухгалтерію! Я вже не кажу про доступ до таємних документів. А тут - самі таємні документи. Аби просто зацікавитися, доведеться отримувати спецдозвіл, а потім довго сперечатися зі службою безпеки та юридичною службою", - пише блогер.

За словами Сергія Лямця, з цим пов’язаний ще один ризик - відсутність реального аудиту Агенції. Адже нове керівництво агентства, яке наразі формує свою команду на базі особистих вподобань, без проведення конкурсу, намагається відсунути від процесу реальних активістів та закрити свою діяльність для зовнішнього контролю. 

"Головна ідея створення Агенції - позбутися тих самих активістів, громадського контролю, громадських рад. Нам пропонують закрити цю сферу для контролю. Довірити її професійним грантоїдам, за якими начебто нікого немає. Створення Агенції дозволить закрити будь-яку інформацію, окрім гарних презентацій у стилі "Великого будівництва". Які там "керованість та прозорість?". Військові закупівлі України сховають за гарним парканом із євроремонтом, і що відбуватиметься за тим парканом, ми ніколи не дізнаємося. А тепер накладіть на усе це ті факти про поїздки до Криму та російський паспорт дружини Жумаділова. Дайте самі собі відповідь, чи будуть оборонні закупівлі України у безпеці?", - резюмує Сергій Лямець.